Groep Europese rugzaktoeristen gered van gestrand zeiljacht down under

Romance aan de grondReizen naar de andere kant van de aarde is tegenwoordig in. En eens aangekomen bij onze tegenvoeters worden de toeristen overstelpt met aanbiedingen van exotische uitstappen.

Dat deze excursies soms nog avontuurlijker uitdraaien dan aangekondigd, bewijst volgend verhaal. Vorige week dinsdag ontving de politie van Queensland, Australië, om 3 uur ’s morgens een noodoproep van het zeiljacht ROMANCE. Een jachtnaam die toch andere dingen laat vermoeden.

Deze 18 meter lange ketch, overigens in perfect onderhouden staat, was in die nacht aan de grond gelopen in zwaar weer. Het jacht neemt toeristen mee op korte zeil – en duiktochten. Zo was het voor anker gegaan ten westen van Hook Island, toen in de nacht plots een 40 knopen sterke westenwind en golven tot 3 meter hoog het in de problemen bracht. De ankerketting brak en ROMANCE drifte naar de rotsen van Cave Cove op Hook Island.

Paniek aan boord

Romance aan de grondRomance aan de grondEr waren op dat moment 32 toeristen en 5 bemanningsleden aan boord. Het jacht liep aan de rotsgrond en helde zo’n 45 graden, terwijl het continu onder brekers werd bedolven. In paniek trachtten de opvarenden aan land te raken. Ze lieten in alle haast een reddingsvlot te water, wat bijna onmiddellijk tegen de scherpe rotspunten lek sloeg. Sommigen poogden zelfs te water te gaan om op die manier vaste grond te bereiken. Gelukkig zagen ze op tijd de gevaren en het nutteloze van hun acties in, en allen bleven uiteindelijk aan boord, wachtend op de hulpdiensten.

Deze arriveerden rond 9 uur in de vorm van twee reddinghelikopters. De Europese opvarenden, afkomstig uit verschillende landen (niet gespecificeerd), waren in paniek en begrepen bij het begin van de evacuatie niet altijd alles. Hun situatie zag er ondertussen ook redelijk penibel uit. Toen ze merkten dat de reddingmensen iedereen per twee van het zinkende jacht optakelden, herstelde zich de kalmte aan boord.

Nog meer stormschade

Stormschade in QueenslandStormschade in QueenslandNa een uur waren alle 32 passagiers van boord gehaald en afgezet op Hayman Island, waarna de heli’s terugkeerden om de 5 achtergebleven bemanningsleden en 2 reddingsmensen op te halen. Wonder boven wonder liepen slechts enkelen lichte verwondingen op.

Trouwens richtte deze storm, die gepaard ging met hevige regenval, nog meer schade aan. Wegen werden afgesneden, woningen werden geëvacueerd en zowat 30 jachten raakten in problemen.

Foto’s van RACQ – CQ RESCUE en Mark Fornasiero

Bron : www.abc.net.au

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: