Groupama 3 reeds voorbij halfweg in de Jules Verne Trofee

Groupama 3Zaterdagmorgen in de vroege uurtjes, na minder dan 23 dagen op zee, heeft GROUPAMA 3 Tasmanië achter zich gelaten. De maxi trimaran ruilt daarmee de Indische Oceaan in voor de Stille Zuidzee en is voorbij halfweg op haar parcours in de Jules Verne Trofee.

Bruno Peyron en zijn bemanning waren op de oversteek van de Indische Oceaan echter nog een uur sneller dan Franck Cammas en de zijnen. Maar de bemanning van GROUPAMA 3 behouden wel een virtuele voorsprong van ruim 22 uur op die van ORANGE II.

En de voorspellingen laten uitschijnen dat die voorsprong nog zal vergroten. Op de nieuwe koers naar het oosten worden de zeemijlen afgemaald aan een gemiddelde snelheid van 30 knopen. Zondagnacht moet ter hoogte van het Stewart eiland de meridiaan gepasseerd worden, waar ze zowaar een dag inhalen, iets wat Phileas Fogg en Passepartout uit het oog waren verloren.

GROUPAMA 3 zeilt rond de 50e breedtegraad en ijsbergen zouden dus voorlopig moeten vermeden worden. Met windsnelheden boven de 35 knopen en golfhoogtes tot 7 meter is dat maar mooi meegenomen.

De boot blijven 'soigneren'

Verwacht wordt dat ze redelijk noordelijk blijven varen, waardoor de route naar Kaap Hoorn weliswaar wat langer wordt, maar de te varen koers ten opzichte van de wind wel wat vriendelijker blijft voor de boot. Het is immers op dergelijke wereldomzeiling van cruciaal belang om zoveel mogelijk in harmonie te blijven met de zee en de wind, om op die manier het materiaal en de bemanning niet te veel te belasten. Op die manier blijft de boot in topconditie, waardoor, wanneer de condities het toelaten, ze het gaspedaal zonder al te veel zorgen kunnen induwen en het volledige potentieel van GROUPAMA 3 kunnen benutten.

En een ongeluk is snel gebeurd, zo bleek. Bij een gijpmaneuver in 35 knopen wind is de bovenste lat in het grootzeil gebroken en zodra de wind wat gaat luwen zal deze vervangen worden. Na die gijp is de koers verlegd richting Stewart eiland, waarna een lange surf linea directa richting Kaap Hoorn zou kunnen ingezet worden. Daar worden ze binnen een week verwacht.

Op 17/02 om 23u45 GMT hadden ze nog 11’487 zeemijl voor de boeg en telden ze 368 zeemijl virtuele voorsprong op ORANGE II.

Bron : www.cammas-groupama.com

Foto’s :Yvan Zelda

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: