Gitana 13 terug op noordelijk halfrond in la Route de l’ Or

Gitana 13Lionel Lemonchois en zijn 9 bemanningsleden varen opnieuw in noordelijke breedtegraden, sinds ze dinsdag 19 februari om even voor één uur GMT de evenaar weer overschreden hebben.
De maxi catamaran heeft welgeteld 26 dagen 17 uur en 32 minuten over de 7500 zeemijl gedaan. Van evenaar tot evenaar via Kaap Hoorn. Er rest hen nu nog minder dan 2600 zeemijl tot de beroemde Golden Gate Bridge te San Francisco.

GITANA 13 vaart op dit moment in de doldrums, onder dreigende bewolking waaronder zware buiten zitten verscholen met windvlagen van 6 tot 22 knopen. Maar tot nu toe nog niet al te dreigend. Na de evenaar volgt een grote zone met zeer weinig wind. Deze zal hen verplichten af te wijken van de kortste koerslijn. Men zal trachten dit hoog aan de oostzijde te omzeilen, langsheen de Californische kusten.

Alles rustig aan boord Gitana 13Alles rustig aan boord Gitana 13Na 33 dagen op zee, waarvan 5 dagen te zijn geparkeerd aan de rots van Kaap Hoorn, begint men stilaan te denken aan het rantsoeneren van enkele levensmiddelen. Men had immers maar op 40 koersdagen gerekend. Boter, graanrepen en tussendoortjes, die het leven aan boord zoveel aangenamer maken, vliegen op de bon. Gevriesdroogde voeding zal nu grotendeels moeten volstaan. Een slechte wijziging in de menu, al zal hun voedselevenwicht hierdoor helmaal niet verstoord worden.

Verder houdt de bemanning er nog aan hun medeleven te betuigen aan de ploeg van GROUPAMA 3. Ook zij waren op weg in een poging een record te verbeteren. De 10 van GITANA 13 zijn dan ook samen met hen heel ontgoocheld. Dat ieder bemanningslid veilig en wel is, zorgt dan weer voor de nodige opluchting. “We hopen dat ze snel hun boot zullen kunnen recupereren, in de best mogelijke staat, zodat ze zo snel mogelijk aan nieuwe recordpogingen kunnen beginnen”, aldus nog Lemonchois.

www.gitana-team.com

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: