Heeft onze geliefde ClubRacer Founder stiekem zijn eigen race?

  • Author: Guy C.
    Date: vr, 22/02/2008 - 00:30

IJsbootDat den Ice niet vies is van zeilsnelheid pur sang weet iedere ClubRacer ondertussen wel. Zo botste ik op volgend artikel : ICE boat regatta being planned on Geneva Lake this weekend. Zou het kunnen dat hij ..... nee toch?
Een ijsboot flitst over het bevroren wateroppervlak van het Meer van Genève. Zo een 15 centimeter boven het ijs en scheuren tegen 100 knopen (!). Nee, zeilen met een ijsboot kan met niets vergeleken worden. Pure adrenaline.

De Northwest Ice Yachting Association organiseert komend weekend een ijsboot regatta op het mooie Zwitserse meer, in Fontana, en dit van vrijdag tot zondag. Het is één van de oudste ijsboot regatta’s ter wereld en zou dateren van de late jaren 1800.

En de organisatoren verwachten tussen de 85 en 120 deelnemers. Zij zullen racen in 4 verschillende klassen in 8 races. Er zijn 3 klassen met “voorschaats” besturing en één klasse met “achterschaats” besturing. Alle klassen racen samen, en iedere race bestaat uit 4 rondjes over een 2 mijl parcours, rond boeien (eerder merktekens) die ongeveer 1 mijl uit elkaar liggen.

Het Meer van Genève heeft rond deze tijd van het jaar het beste ijs in de omgeving, al blijft het dan nog redelijk hobbelig voor de kleinere ijsboten. Snelheden rond de 70 tot 80 knopen zijn de normaalste zaak van de wereld tijdens deze wedstrijden, afhankelijk van de windsnelheid. Bij windsnelheden van 20 knopen kunnen de betere en snellere ijsboten snelheden ontwikkelen tot 100 knopen!!!

Maar ja, mogen we nog spreken van zeilen als één van de noodzakelijke natuurelementen veranderd is van water in ijs? Of toch een ideetje voor onze noorderburen in Friesland?

Bron : www.gazettextra.com

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: