ABN AMRO North Sea Regatta 2008 trekt eenheidsklassen

ABN AMRO North Sea RegattaEdwin Lodder nieuwe wedstrijdleider.

De ABN AMRO North Sea Regatta 2008 trekt steeds meer eenheidsklassen aan. In de afgelopen maanden ontvingen de geïnteresseerde klassenorganisaties een uitnodiging tot deelname. Vooralsnog resulteerde dat in de uitbreiding van het zeilprogramma met de Olympische Star en de oud-Olympische Draak.
In totaal telt de Scheveningse regatta momenteel 26 wedstrijddisciplines.

Voor het handicapzeilen met scherpe jachten gelden opnieuw de IRC- en ORC-meetsystemen, waarbij dubbel scoren niet meer mogelijk is. De organisatie nam na vijftien jaar afscheid van wedstrijdleider Max Behrend, die zijn taak met gepaste trots overdroeg aan Edwin Lodder.

“Het is de bedoeling om bij de scherpe jachten meer grote eenheidsvelden op het water te krijgen”, steekt Lodder van wal.

“We hebben contact met de organisaties van de Mumm 30, Dehler en First 31.7 en hopen op voldoende inschrijvingen om eigen klassen te kunnen vormen. Daarvoor zijn tien inschrijvingen nodig, dus de buitenlandse teams zijn ook zeer welkom. Bij de open boten zijn de Star en Draak enthousiast ingegaan op onze uitnodiging.”

Laser Standard terug en Yngling tijdelijk weg
Nu de Holland Regatta niet samenvalt met de ABN AMRO North Sea Regatta, keren de Laser Standard-zeilers weer terug naar Scheveningen. Dat betekent dat zowel de Olympische Laser Radial (vrouwen en jeugd) als de Olympische Laser Standard (mannen) op het programma staan. Project 2012-coach Mark Littlejohn grijpt deze kans aan om met zijn Laser-selectie aan de start te verschijnen. Daarmee worden de nodige zeiluren gemaakt in voorbereiding op de Holland Regatta.

De Yngling-vloot ontbreekt dit jaar vanwege het EK dat gelijktijdig plaatsvindt.

Voor de Dart 18-catamaranklasse geldt de ABN AMRO North Sea Regatta 2008 als nationaal kampioenschap. Voor de FD als kwalificatiemoment voor deelname aan de eerste Vintage Yachting Games eind september van dit jaar.

De NSR-organisatie verwacht tijdens het Pinksterweekend in totaal circa 500 boten op de vijf wedstrijdbanen.

Sister Sledge als muzikale topper

“We proberen elk jaar een muzikaal hoogtepunt aan te bieden. Dat valt niet mee na optredens van de Golden Earring en Earth, Wind & Fire. Maar we hebben er toch weer één gevonden in de Amerikaanse muziekgroep Sister Sledge”, aldus organisator Frans Sluyters. Deze vier zingende zussen uit Philadelphia in Pennsylvania ontwikkelden hun zangkunsten in de lokale kerk. Begin jaren zeventig betraden ze gezamenlijk het podium. Sindsdien scoorden ze wereldhits, waarvan ‘We are Family’ de grootste was. Sister Sledge zal op vrijdagavond 9 mei de feesttent bij het Nautisch Centrum Scheveningen op stelten zetten. Daar verrijst al vanouds het zogenaamde zeilersdorp, wat het kloppend hart van de regatta vormt. Sterrenkok Paul van Waarden zal de genodigden weer culinair verrassen in de ABN AMRO Captains Club.

Over ABN AMRO North Sea Regatta 2008

De ABN AMRO North Sea Regatta start op dinsdag 29 april 2008 met de traditionele Vuurschepenrace voor de IRC en ORC vloot. Deze offshore-race van 110 zeemijlen gaat van Scheveningen naar Harwich. Na een rustdag klinkt op 2 mei het startschot voor de 185-mijl lange North Sea Race terug naar Scheveningen.

De baanwedstrijden voor de Scheveningse kust vinden plaats van vrijdag 9 tot met Pinkstermaandag 12 mei 2008. Het deelnemersveld bestaat uit open boten, catamarans, olympische- en eenheidsklassen, scherpe jachten en klassieke schepen.

www.nsr.nl
Foto © Richard de Jonge

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: