Team Zwitserleven Booth/Nieuwenhuis derde na eerste dag WK Tornado

Team Zwitserleven Booth/NieuwenhuisCarolijn Brouwer en Sebbe Godefroid 9de.

Team Zwitserleven Booth/Nieuwenhuis staat na de eerste dag van het WK Tornado op de derde plaats overall. Op maandag 25 februari bleven de Nederlanders de moeilijke windcondities in het Nieuw-Zeelandse Auckland sterk de baas. De zuidwestenwind van 12 tot 18 knopen varieerde behoorlijk in richting. Na een zevende plek volgde een tweede plaats, waarmee de Nederlanders op bronzen koers liggen.

De Duitsers Gaebler en Struckman gaan aan de leiding met in hun kielzog de Amerikanen Lovell/Ogletree. De totale vloot telt 51 catamarans uit 21 landen. Bij vormbehoud gaat Team Zwitserleven definitief naar de Olympische Spelen van 2008.

“Het was echt heel erg moeilijk vandaag”, laat stuurman Mitch Booth vanuit Auckland weten. Gedurende het weekend raasde er een storm over de ‘City of Sails’, die de deelnemers noodgedwongen aan de kant hield. Op maandag konden ze weer uitvaren, maar het weer was geenszins stabiel. Booth: “We hadden winddraaiingen van wel 30 graden. De focus lag dus voornamelijk op de tactiek en niet zozeer op de bootsnelheid. Het was fantastisch racen. Het veld lag dicht bij elkaar en het was pas over na de finish.” In beide wedstrijden kozen de Nederlanders voor het midden van de baan. “Dat pakte goed uit. In elk kruisrak moesten we wel acht tot twaalf keer overstag, omdat het zo shifty was. Onder spinnaker moesten we zeker ook zo’n tienmaal gijpen. Het was gewoon bizar.” In de tweede race ging Team Zwitserleven aan de leiding tot aan de laatste boei: “Daar kwamen de Canadezen ons voorbij.”

Consistentie

Hoewel het volgens Booth nog te vroeg is om echt naar de resultaten te kijken, is hij uiteraard tevreden met hun derde plek op dit moment: “We denken dat dit een WK van hoge scores wordt. Oftewel, dat je met een gemiddeld achtste plek kunt winnen. Het zal om consistent zeilen gaan.” Zo staan de Duitsers na twee derde plaatsen bovenaan. “Onze coach Andreas Hagara zei vanochtend dat je het kampioenschap niet op de eerste dag kunt winnen, maar zeker wel verliezen.”

Naast de strijd om de hoofdprijzen, knokken de nog niet gekwalificeerde landen om de laatste vier startbewijzen voor de Spelen in Beijing. Booth: “Dat wordt erg interessant, want momenteel gaan de tweevoudige Olympische kampioenen Hagara en Steinacher dat niet redden.” De Oostenrijkers staan bekend om hun superieure lichtweer capaciteiten. Vorig jaar wisten zij zich daarom niet te kwalificeren in de ruige condities van Cascais. Ze staan nu achttiende in het klassement, als zesde land zonder kwalificatie. Verrassend is ook de negentiende positie van vijfvoudig wereldkampioen Darren Bundock en Glenn Ashby (AUS), die de afgelopen maanden bijna alles wonnen wat er te winnen viel. In de tweede race zorgde de tackline van de spinnaker voor problemen aan boord bij de Australiërs.

Carolijn Brouwer en Sebbe Godefroid 9de

Carolijn Brouwer en Sebbe GodefroidCarolijn Brouwer en Sebbe GodefroidSebbe & Carolijn over hun eerste WK dag:

"Onze eerste start was duidelijk wat roestig. We zeilden redelijk goed vrij en zaten onmiddellijk weer in het goede ritme. Helaas hing er weer een enorme wier-wolk aan ons lijroer, wat ons verplichte de boot eventjes te vertragen. Dit was best een kritiek moment, en we hadden onze troeven al een beetje opgebruikt. De achtervolgingsrace kon beginnen. We wonnen af en toe wat, maar verloren ook regelmatig, en bleven ergens rond een 20ste plaats hangen. In het laatste kruisrak zagen we gelukkig eventjes het licht, en zeilden naar een 12de plaats. Hier waren we best tevreden mee."

"De tweede start was ook al wat moeilijk. Deze keer konden we volhouden totdat we een goede baan naar rechts vonden, zoals we voordien hadden gepland. Het leek super, maar toen we omkeken, zagen we dat de mensen die nog 20 seconden langer hadden volgehouden, ook zo’n 20 graden hoger konden varen, met minstens evenveel wind. Ik bleef Carolijn echter koppig dezelfde kant uitsturen. Mijn plan kwam uit, en éénmaal rechter lay-line kregen we een grote header, konden overstag, en spoten naar de bovenboei. We kwamen ergens rond de top 6 om de eerste boei, maar hadden het vervolgens heel moeilijk om onze plek te behouden. De keren dat het dan weer goed ging, zat er één of andere idioot in onze weg, waardoor we de vlagen en shiften weer moesten laten gaan. Het was een moeilijke wedstrijd, en uiteindelijk werden we 11de."

"De 12 een 11 brengen ons voorlopig op een 9de plaats overal. Hier zijn we best tevreden mee, want de wind is zo wisselvallig, dat we evengoed 25 hadden kunnen staan"

Top vijf na eerste dag WK Tornado 2008:

1. GER - Roland Gaebler & Gunnar Struckman, 6 punten (3, 3)
2. USA- John Lovell & Charlie Ogletree, 7 punten (2, 5)
3. NED - Mitch Booth & Pim Nieuwenhuis, 9 punten (7, 2)
4. GBR - Andrew Walsh & Edward Barney, 9 punten (5, 4)
5. FRA - Yann Guichard & Alexandre Guyander, 13 punten (4, 9)
...
9. BEL – Carolijn Brouwer & Sebbe Godefroid, 23 punten (12, 11)

Dinsdag begint qua zeilcondities hetzelfde als maandag, maar in de loop van de middag neemt de wind naar verwachting af.

www.takapunaworlds.org
Foto © Camille Parrain

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: