Janneke Hin zeilt niet meer in Ynglingproject

Janneke HinJanneke Hin en Yngling Kernploegcoach Maurice Paardenkooper hebben besloten dat Hin (36) stopt als stuurvrouw in het Ynglingproject van de Delta Lloyd Kernploeg. Hin was één van de negen zeilsters van het unieke Nederlandse zeilproject.

Maximaal 16 landen mogen een team van drie zeilsters afvaardigen naar de Olympische Spelen. De negen Nederlandse dames zeilen per evenement in wisselende samenstellingen in drie verschillende boten. De bootsamenstelling wordt bepaald door Paardenkooper. In juni van dit jaar kiest Paardenkooper de drie zeilsters die Nederland gaan vertegenwoordigen op de Olympische Spelen in augustus 2008.

In haar eigen evaluatie van het meest recente WK in Miami gaf Hin aan dat ze niet als stuurvrouw wil terugkomen omdat ze ziet dat ze op die positie alleen maar slechter is gaan presteren.

Paardenkooper: “We hebben de evaluatie over een paar evenementen verspreid en we moeten helaas tot de conclusie komen dat Janneke niet meer genoeg vooruitgang boekt en dan moeten we afscheid nemen van Janneke als zeilster.”

Hin zegt daarop het volgende: “Met mijn resultaten kan ik beter kijken hoe ik op een andere manier toegevoegde waarde kan bieden aan het team,” zegt Hin.

Paardenkooper realiseert zich dat het hard is.

Stuurvrouw Janneke HinStuurvrouw Janneke Hin“Dat is inderdaad zo, zeker als het over iemand gaat die er vanaf het eerste uur bij is geweest, mede initiatiefnemer is van dit project en altijd heel hard werkt. Maar het is ook de realiteit. Normaal gesproken zou een topsporter die zijn vereiste niveau niet haalt buiten de Kernploeg vallen. Kijk naar Casper Bouman. Maar in dit project moet ik dat aangeven. Dan komt er een tijd dat je een keuze moet maken. Daarnaast heb ik de verantwoordelijkheid voor de prestaties van alle zeilsters in het project en moet ik kijken naar de resultaten van de hele ploeg. Dat gaat voor.”

Op de vraag of Hin vervangen gaat worden antwoordt Paardenkooper duidelijk.

“Nee, we zijn niet aan het zoeken. We hebben nog drie evenementen te gaan voor de Spelen. Het EK in Blanes, Semaine Olympique in Hyeres en de Holland Regatta in Medemblik. We willen de open plaats bijvoorbeeld invullen met verschillende zeer ervaren topzeilers die echt toegevoegde waarde kunnen bieden. Denk aan oud Olympia-gangers die hun ervaring met ons willen delen tijdens een training of een evenement. Maar je kan ook denken aan het mee laten trainen van zeilsters uit onze jeugdopleiding.”

De Olympische aspiraties van Janneke Hin begonnen toen zij deel uitmaakte van het Match Race team van Klaartje Zuiderbaan. Het team werd in 2000 Europees Kampioen met Hin aan boord in de rol van voordekker en tacticus. Aan de beoogde Olympische carrière van de dames kwam abrupt een einde toen de discipline in datzelfde jaar onverwacht van het Olympisch programma werd gehaald en plaats moest maken voor de Yngling. Hin zette vervolgens haar carrière in de Yngling voort.

Voor de Olympische Spelen van 2004 deed Hin als meervoudig Nederlands Kampioen in de Yngling een gooi naar kwalificatie voor de spelen in Athene. Tijdens het WK in Santander in 2004 scoorde ze samen met Zuiderbaan en Buis in de eindfase beter dan haar rivalen, maar dat was net niet genoeg om de nationale selectie te winnen. De slag verloor ze van het trio Thies, Bes en de Jong. Daarna tekende Hin in 2005 voor het initiatief van het Watersportverbond onder de huidige leiding van Paardenkooper. Hin startte het project zelf in 2004 in samenwerking met bondscoach Jaap Zielhuis. Het duo wist in 2006 Paardenkooper voor het project aan te trekken.

Palmares Janneke Hin als stuurvrouw en voordekker/tacticus:

  • 1996 WK Vaurien-dames 1ste
  • 2000 EK Match racen 1ste
  • 2004 WK Yngling 6de
  • 2005 Sofia Cup 1ste
  • 2006 Qingdao Olympic test event 1ste
  • 2006 EK Yngling 6de

Foto's © Delta Lloyd Kernploeg/Remmelt Staal

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: