Pleomax valt Noordzeerecord Hans Bouscholte aan

PleomaxDe oceaanracer Pleomax ligt klaar om dit weekend de Noordzee in een recordtijd over te steken.

Indien de omstandigheden optimaal zijn, vertrekt het team van schipper Harm Prins en stuurman Fred van Rijckevorsel op vrijdagmiddag 29 februari vanuit het Britse Lowesoft richting IJmuiden. Het twaalfkoppige team wil met deze poging een nieuwe zeiltraditie inzetten.

Het huidige record staat op naam van Hans Bouscholte die op 10 mei 2007 met de Brunel het traject Lowesoft – IJmuiden aflegde in 6 uur en 22 minuten en 30 seconden. Hij verbrak daarmee het record uit 2005 van kitesurfer Stef de Jong. De motivatie van het team Pleomax komt niet alleen voort uit de wens om het huidige record uit 2007 te verbreken. Het team hoopt met deze poging vooral een begrip te maken van het Noordzeerecord. Prins: “We willen hiermee andere zeilteams uitdagen om in de komende jaren nog snellere tijden neer te zetten. Het mooiste zou zijn als er een jaarlijks terugkerend uniek zeilmoment ontstaat.”

Dezelfde omstandigheden

Niet voor niets koos het team van Harm Prins voor dezelfde omstandigheden als de huidige recordhouder in 2007: hetzelfde soort schip, dezelfde route en dezelfde weersomstandigheden. “We willen een zo eerlijk mogelijke vergelijking kunnen maken.”

Voor komende vrijdag is, net als in 2007, een stevige zuidwesten- tot noordwestenwind voorspeld, kracht 6 à 7. Gelet op de resultaten tijdens de North Sea Race 2007 verwacht het Team Pleomax dat ze met de voorspelde weersomstandigheden het huidige record kan verbreken.

De Pleomax

Sinds medio 2006 is Pleomax (een onderdeel van het Zuid-Koreaanse elektronicaconcern Samsung) hoofdsponsor van het zeilschip Pleomax, een Volvo60, een oceaanracer van 60 voet. Het schip behoort tot de eerste generatie oceaanracers die deelnamen aan de Volvo Ocean race. De huidige recordhouder De Brunel, een open60, is daarmee vergelijkbaar; deze oceaanracer van een nieuwere generatie heeft dezelfde lengte en zeiloppervlakken.

Bemanning Pleomax

 • Fred van Rijckevorsel Stuurman
 • Johan Bol Tactiek & navigatie
 • Harm Prins Schipper
 • Erik Maas Voordek
 • Klaas Kaptein Cockpit
 • Jan de Jager Cockpit
 • Jan vd Meyde Cockpit
 • Paultje de Rijke Voordek
 • Remco (koos) van Dijk Grootzeiltrim
 • Willem Bastiaan van Pelt Cockpit
 • Robert Jan Hanemaayer Cockpit
 • Paul van der Pol Voordek
 • Maritiem Instituut de Ruyter Meteo en advies

Foto © Anusjka Martens

Labels

Auteur:

 • Een correspondent

  Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: