Team Zwitserleven Booth/Nieuwenhuis 6de na dag 5 WK Tornado zeilen

Mitch Booth en Pim NieuwenhuisCarolijn Brouwer & Sebbe Godefroid 19de.

Na dag vijf van het WK Tornado zeilen staat Team Zwitserleven Booth/Nieuwenhuis zesde in het algemeen klassement. Met een derde en vierde plek op 29 februari stegen de catamaranzeilers weer twee posities. Op woensdag stond er in Auckland (NZL) te weinig wind om te racen, dus vonden die twee geplande wedstrijden plaats op donderdag. Bij Booth en Nieuwenhuis liep het die dag niet lekker, waardoor ze naar de achtste plaats overall zakten. Het duo herstelde snel en hoopt op de finale dag de stijgende lijn voort te zetten.

De Australiërs Bundock/Ashby lieten na een slechte start een spectaculaire opmars zien. Zij gaan nu aan de leiding, gevolgd door de Canadezen Johansson/Stittle en de Fransen Guichard/Guyader.

“Er stond vandaag 12 tot 14 knopen wind, die deze hele week nog niet zo stabiel was”, laat Booth vanuit Auckland weten. “Er was ook wat invloed van de stroming, maar het ging voornamelijk om de snelheid. We gingen nu bijvoorbeeld twee tot vier keer overstag in het kruisrak, in vergelijking tot 10 tot 12 keer in de eerste dagen.” De bootsnelheid van de Nederlandse Tornado was goed. Booth: “Dat geldt eigenlijk voor alle cats in de top 15, dus elke fout in de handeling of strategie kost veel plaatsen. Het lag wederom zeer dicht bij elkaar. In de eerste race kwam de top tien ongeveer binnen 30 seconden binnen.”
Donderdag

Op donderdag zag het er allemaal heel anders uit. Booth: “De bries was zwakker en variabel. We zeilden niet sterk en we misten de shifts. We zaten ook vaak met meerdere boten in het midden. Op een gegeven moment moesten we overstag om voorrang te geven, waardoor we veel plaatsen verloren.”

Team Zwitserleven kwam als 26ste en 22ste over de eindstreep, waarmee het van de derde naar de achtste plaats terugviel. Vandaag herstelden de oranjezeilers dus met overtuiging.

Booth: “De focus en de strategie blijven ongewijzigd, maar het verschil zat in de condities en gewoon wat meer geluk.” Volgens Nieuwenhuis voerden zij vanochtend voor zichzelf de druk op: “We wilden niet nog zo’n dag als gisteren. Er stond gelukkig iets meer wind, de starts liepen beter en dan kun je meer je eigen spelletje spelen.” Booth blijft ondertussen rekenen: “Jammer dat we zoveel punten hebben weggegooid, maar het podium ligt nog binnen bereik.”

Op zaterdag 1 maart vaart de vloot van 51 Tornado’s de twee laatste wedstrijden. Er vindt geen Medal Race plaats. Er wordt veel wind voorspeld, volgens Booth misschien zelfs te veel om te varen. Nieuwenhuis over hun kansen: “Het gaat waaien. Dat vinden wij leuk en daar zijn we goed in. Er valt nog veel te winnen, want de teams voor ons staan dicht bij elkaar.”

Belgisch Tornado duo Carolijn Brouwer & Sebbe Godefroid zijn karig met commentaar:

Carolijn Brouwer & Sebbe GodefroidCarolijn Brouwer & Sebbe Godefroid"Een prachtige zeildag vandaag. Stralende zon, een min of meer stabiel wind tussen de 12 a 16 knopen. Bijna te mooi om waar te zijn!

"Het lijkt er echter op dat wij een beetje onze motivatie kwijt zijn, want zelf al zitten we er regelmatig goed bij, we doen altijd wel hier of daar een echt stomme fout, die ons zonder pardon weer midvloot stuurt. Veel meer heb ik er eigenlijk niet over te vertellen."

"Morgen verwachten ze echt veel wind, misschien zelfs te veel om te zeilen. Het is ook de laatste dag van dit kampioenschap."

Top vijf na 8 races WK Tornado:

1. AUS Darren Bundock & Glen Ashby, 34 punten (14, (23), 2, 2, 8, 1, 1, 6)
2. CAN Oskar Johansson & Kevin Stittle, 39 punten ((21), 1, 3, 1, 4, 19, 7, 4)
3. FRA Yann Guichard & Alexandre Guyader, 39 punten (4, 9, 1, 3, 13, 4, 5, (23))
4. GER Roland Gaebler & Gunnar Struckman, 44 punten (3, 3, 4, 9, (30), 1, 8, 2, 5)
5. ITA Francesco Marcolini & Edoardi Bianchi, 46 punten (11, 7, 10, 5, 1, (52 OCS), 10, 2)
...
6. NED Mitch Booth & Pim Nieuwenhuis, 52 punten (7, 2, 6, 8, (26), 22, 4, 3)
...
19. BEL Carolijn Brouwer & Sebbe Godefroid, 115 punten (12, 11, 19, 10, 27, (52 OCS), 15, 21)

www.takapunaworlds.org
Foto's boven © Richard Gladwell
Foto's onder © Will Calver

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: