Prachtig zeilweer maar wel schade tijdens de Goofies zeilrace van februari

Goofies RaceHet wordt langzamerhand een eentonig verhaal. In een week met stormachtige wind, regen en sneeuw werden in het Zeeuwse Colijnsplaat de Goofies winter zeilwedstrijden gezeild onder perfecte weersomstandigheden.

De zeilers die van verder weg kwamen moesten thuis bij stormachtige wind, de sneeuw van hun auto vegen om te kunnen gaan zeilen. Eenmaal in Zeeland bleek het met het weer enorm mee te vallen: prachtig weer, zon, een mooie windkracht 5 en geen sneeuw te bekennen.

De 80 deelnemende zeiljachten vonden ideale omstandigheden voor een mooie winter zeilwedstrijd op de Oosterschelde. Omdat de wind uit het Westen stond en een goed aangepaste baan werd gegeven konden de deelnemers zich uitleven op een mooi kruisrak en een tweetal spinaker rakken.

Na de start ontstond er door een voorrangsfout een aanvaring tussen de RAGAZZA (Dehler 39) van Roelien Ornee over stuurboord en de WEERGA (IMX 40) van Wessel Liezenga over bakboord. Beide ORC 1 & IRC 1 zeiljachten liepen geringe schade op en er deden zich gelukkig geen persoonlijke ongevallen voor. De 2 zeiljachten waren door de schade wel genoodzaakt de wedstrijd te staken.

Twee andere boten kregen problemen met hun tuig en moesten om die reden opgeven.

De overige boten voeren een perfecte wedstrijd. In het 2e spinakker rak verbeterde een paar boten en schippers hun snelheidsrecord toen er onder een dikke en donkere wolk wat extra wind meekwam.

De start van de Goofies race is traditioneel vanaf het havenhoofd voor de haven van Colijnsplaat vanuit een (warme) auto. Daarbij wordt een startlijn
met een vaste lengte gebruikt. Dit geeft soms wat gedrang op de startlijn waardoor de startgroepen moeten worden gesplitst. Dat de deelnemers met de
organisatie meedenken bleek toen één van de zeilers opmerkte dat het natuurlijk niet mogelijk is om dat te voorkomen en de startlijn te verlengen door de startauto op het havenhoofd wat achteruit te zetten.

Top 3 uitslagen Goofies Februari 2008

Bij de ORC-CLUB 1 boten won schipper Kees Kaan uit Rotterdam met zijn zeilboot de ROARK (GS 43) voor Peter de Ridder uit Gorkum met de CHECMATE 4 (SWAN 45) en de ARGENTA (GS 40) die derde werd.

Bij de ORC-CLUB 2 boten was de eerste plaats voor Kees Meijer uit Waalre met zijn boot de SWITCH (Dehler 36) voor Kees de Ridder uit Kats met de ALDEBARAN (J-35) en Johan Bol uit Goes met de ABOEN (Stern 33) die derde werd.

Bij de ORC-CLUB 3-5 boten won Niek Spiljard uit Middelburg met zijn boot de VANILLA(X-332) voor Henk van Zweden met de BEAU BATEAU (First 300 spirit) en Bert Janssen uit Berghem (B) met zijn HALF MOON (½ ton Berret) die derde werd.

Bij de ongemeten boten langer dan 10 meter won Mark Drontman uit Vught met de HAWK voor Mario de Brie uit Schoten (B) met zijn schip XENWEG en Herman Neyart uit Antwerpen (B) met DE WARE JACOB die derde werd

Bij de ongemeten boten korter dan 10 meter won Schipper L Schipper uit Goes met de DAME DE MEUSE voor het jacht BOLDERIK van Wim Driessens uit Oelegem
Ranst (B) en Jos Hendriks uit Middelburg met de NIATA die derde werd.

Vertel je eigen verhaal via het Goofies Race februari 2008 forum onderwerp.

Alle uitslagen vind je helemaal onderaan dit bericht.
Foto © ClubRacer / Guy C.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: