Zon en schrale wind op eerste IJspegel in 2008

IJspegel winterwedstrijdDe donderdag voor het eerste IJspegel weekend raast er weer een storm over Nederland. Bij de wadden wordt windkracht 10 gemeten. Gelukkig luwt het geraas en luidt het weerbericht op zondagmorgen voor Scheveningen: Zon en schrale wind uit het zuiden tot zuid oosten, kracht 5-6 Beaufort. De Albatros vertrekt om 9 uur uit de haven. Zij wordt daarbij nagekeken door een verdwaalde zeehond die af en toe zijn kopje boven water steekt. Buitengaats staat er een lichte deining.

De wind zit rond de twintig knopen, de stroom gaat om 10.30 uur naar de Noord en het is doodtij. 1,6 NM West van de haveningang gaat het anker erin.

Het is goed zicht. De gestrande Chinees bij de Maasvlakte kunnen we niet zien. Speculaties over de reddingsactie gaan rond. Doodtij en wind ut het ZO doen vermoeden dat het Smit niet zal lukken.

Dan komt Arjen langszij. De boeienboot heeft een mankement aan de bedieningskabel naar de motor, Na enig gepruts is het weer gerepareerd en kan er gevaren worden. De bovenboei gaat naar 1,1 nm op 165 graden.

De eerste boten melden zich. De wind blijft rond de 22 knopen. Het is koud en de bewegingen op de boten gaan traag. Moshulu zorgt voor de eerste hartkloppingen. Met spi en al gaan zij voor de start al helemaal plat. Dat belooft het nodige spektakel.

Stella MarisStella MarisHet starten van de klassen gaat probleemloos. Bij de Viktorklasse gaat alleen Omega te vroeg, komt niet reglementair terug en doet daarna een derde poging. Dan komen de eerste spi’s weer naar beneden. Stella Maris gaat voorop, krijgt bij het ronden van de boei haar spi niet onder controle en verliest veel tijd op Rosetta. Bij de X-35 komt Quantum als eerste rond. DRS X vliegt met wapperende spi door naar de haven van Scheveningen en we zien haar in een Chineese gijp verdwijnen. Op de Sunshine loopt het ook niet gesmeerd. De Albatros ligt al ver achter haar voordat de spi onder controle is. Dapper vecht zij terug en komt na een half uur weer aan de wind voorbij stampen.

Bij de Uniformklasse zien we dat het specifiek “Antares weer” is, zij komt majestueus naar beneden zetten. Matchless zit haar op de hielen. De anderen volgen met IJsvogel voorop. Bij de finish blijkt Antares weer 1, Matchless wordt tweede met een dwars-scheur in het grootzeil en IJsvogel finisht als derde in tijd. Zij moet echter Redan, Beluga, Brainstorm, Bolocan en X-Stream in gecorrigeerde tijd voor laten gaan.

MoshuluMoshuluOndertussen finishen ook de eersten bij groep 1. Rosetta wint in tijd en gecorrigeerd. Stella Maris komt als tweede over de lijn, maar moet gecorrigeerd Moshulu voor laten gaan. Sunshine heeft 19 minuten meer nodig om te finishen dan de nummer 1, maar eindigt toch op een vierde plek. Bij de X-en wint Quantum en wordt Who’s Next tweede.

Ondertussen buffelen de boten van de Viktorklasse door. De spi’s blijven voor het merendeel van de boten onderdeks. Gems gaat voorop en finisht als eerste. De andere knokken door en om 12.45 uur is iedereen binnen en gaat groep 1 alweer voor de tweede race van start. Matchless heeft een ander grootzeil voor de dag getoverd en kondigt aan weer mee te starten. Bij de eerste start van deze tweede race kiezen de X-35 vooral de pin end. Maas, Quantum en DRS X vertrekken als eerste over de lijn naar de bovenboei. De wind blijft koud en ook op de Albatros is het koukleumen geblazen.

Bij de Uniformklasse zoeken Beluga en Redan de pinend op. Vlak voor de start gaat de Beluga eroverheen, Redan valt in het startschot en kan reglementair door. Beluga keert om en krijgt het “clear”signaal.

De Viktorklasse komt wat traag vanachter het startschip tevoorschijn. Alleen Elan vaart tijdens de laatste minuut bij de startlijn. Zij komt een paar seconden voor de start dreigend opzetten maar valt mooi in het startschot en zo wordt het voor de Viktorklasse een schone start.

Wederom wordt er door dapperen de spi gezet. Bij de Tangoklasse komt Stella Maris als eerste naar beneden en ook nu geeft de spi weer problemen. Rosetta raast haar voorbij. Drs X heeft beter controle over zijn spi handling dan de eerste race en voert de X-35 klasse aan. Maas schiet door naar IJmuiden, om niet meer terug te keren in het veld. Zij kiezen voor de veilige haven.

Dan is het alweer tijd voor de finish. Gems passeert de finishlijn als eerste, maar moet gecorrigeerd Elan en Temptation voor laten gaan. Stella Maris is bij de Tango klasse het snelst, maar gecorrigeerd wordt Rosetta 1 . DRS X heeft zijn eerste plaats bij de X-35 niet afgestaan en wint deze race. Bij de Uniform klasse is wederom de Antares kampioen. Op de wal vechten zij nog protest uit met de IJsvogel, wat de IJsvogel een dsq oplevert.

Tijdens de prijsuitreiking is er voor bijna iedereen een prijs. De mooie tassen van Murphy & Nye gaan erin als koek. De champagne van Marco Gardien vindt gretig aftrek, maar klapper deze keer zijn de door de wedstrijdcommissie aangeboden kalenders van de Mean Machine.

En de speculaties op de Albatros bleken juist, de Chinees ligt na de prijsuitreiking nog steeds op het strand bij de Maasvlakte. Voor de zeilers zit er weer een pittig dagje Noordzee zeilen op.

Meer info: IJspegel Trophy

Wij danken Aly Anink-van Driel voor het inzenden van de tekst en foto's.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: