Duo Dick-Foxall op ongeveer 1000 zeemijl van finish te Barcelona + video

Paprec Virbac 2Aan boord van de leider in de Barcelona World Race, PAPREC-VIRBAC 2, zetten beide co-schippers Jean-Pierre Dick en Damian Foxall koers naar het oosten, richting Gibraltar.

De finishlijn te Barcelona ligt op ongeveer 1000 zeemijl, en hun voorsprong op de tweede in de race, HUGO BOSS, bedraagt ruim 670 zeemijl. Maar zolang de finishlijn niet is overschreden...

Beide open 60 voeters kennen de laatste dagen een mooie vooruitgang, met gemiddelde snelheden rond de 14 – 15 knopen. Snelheden die men gedurende het opvaren van de Atlantische Oceaan niet meer had genoteerd. Een gunstige zuidzuidooster duwt hen sinds maandagnamiddag naar het oosten, naar Gibraltar, waar ze normaal gezien ergens vrijdag aanstaande worden verwacht.

Verjaardag Paprec-Virbac 2

Laat het nu gisteren, dinsdag, dag op dag een jaar zijn dat PAPREC-VIRBAC 2 in Tautanga (Nieuw-Zeeland) te water werd gelaten. Jean-Pierre Dick zou deze verjaardag best willen vieren met een overwinning in Barcelona, al mag je het vel van de beer niet... Er rest hen weliswaar nog slechts 1000 zeemijl voor de boeg, het opvaren van de Middellandse Zee via de straat van Gibraltar zal niet zo eenvoudig zijn. “We zien voor ons een heldere blauwe lucht, voorbode van een gebied van hoge luchtdruk. Onze snelheidsmeter begint nu al te zakken en vanaf woensdag zullen we een aandewindse koers moeten varen.”, aldus de schipper.

Alex Thomson en Andrew Cape kunnen aan boord van HUGO BOSS daarentegen nog een tijdje genieten van een gunstige dragende wind. Zon, vlakke zee, de zwarte bolide glijdt met een gemiddelde snelheid van 11 knopen door de rustige golven. Of ze hun achterstand van 677 zeemijl nog kunnen goedmaken is echter een andere zaak.

Temenos II zeilt regenbui tegemoetTemenos II zeilt regenbui tegemoetTen zuidoosten van de Kaapverdische Eilanden blijft de strijd om de derde plaats intenser, met minder dan 100 zeemijl tussen TEMENOS II en MUTUA MADRILENA. Dominique Wavre verwacht een felle strijd met de Spanjaarden tot op het einde.

En ook het duo aan boord van EDUCACION SIN FRONTERAS blijven in vorm, al zijn de benen nu toch wat vermoeid na 3 maanden ononderbroken wedstrijd. Gelukkig arriveren ze in wat warmere breedtegraden. De hekkensluiter in de race zoekt gestadig maar rustig haar weg naar het noorden, nog altijd op een aandewindse koers. Voor hen is het nu wachten op de zuidoostelijke passaatwinden.

Posities op 05/02/08 om 18u00 GMT :
1. Paprec-Virbac 2 1’036 Nm DTF
2. Hugo Boss +677
3. Temenos II + 1’520
4. Mutua Madrilena +1’610
5. Educacion sin Fronteras +2’980

www.barcelonaworldrace.com

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: