Gitana 13 moet in la Route de l'Or gaan schuilen voor de kust van Vuurland

Gitana 13 in stormIn haar poging om het record in La Route de l’Or, New York – San Francisco via Kaap Hoorn, scherper te stellen zag de maxi catamaran GITANA 13 zich genoodzaakt te gaan schuilen voor de kust van Vuurland. Dit record staat sinds 1998 op naam van Yves Parlier en zijn bemanning die de afstand aflegden in 57 dagen, 3 uren en 21 minuten. Een hevige storm met een opeenvolging van verschillende depressies ter hoogte van de Zuid-Amerikaanse landpunt was zo heftig, dat schipper Lionel Lemonchois en zijn negenkoppige bemanning Kaap Hoorn gewoon niet konden ronden.

Sinds zaterdag 2 februari lijkt de poging om het record te verbeteren eerder op een poging om te overleven op zee. Voor de kust van Vuurland kende GITANA 13 zeer zware condities. Op een aandewindse koers tegen een 40 tot 45 knopen sterke wind en 3 tot 4 meter hoge golven was het afzien aan boord de maxi catamaran. Op een gegeven moment wakkerde de wind zelfs aan tot 50 knopen en zag de bemanning zich genoodzaakt het grootzeil volledig te laten zakken en alleen nog op stormfok verder te zeilen.

Rechtsomkeer na eerste poging

Bemanning in de weer tijdens de stormBemanning in de weer tijdens de stormToen de wind op het einde van de dag een beetje ging minderen tot 30 – 35 knopen, probeerden Lemonchois en de zijnen enkel onder grootzeil met 3 reven de beruchte rotspunt te ronden.

Maar in plaats van zijn verjaardag met de ronding van Kaap Hoorn te vieren, mocht schipper Lionel Lemonchois tussen Staten Eiland en Vuurland terug rechtsomkeer maken toen een nieuwe depressie met een alweer stormkrachtige zuidwester op hun dak viel.

Lemonchois koos voor goed zeemanschap en ging bijliggen met zijn 33 meter lange catamaran voor de kust van Vuurland. En dat de storm best heftig kan genoemd worden bewijzen volgende cijfers : zuidwester met windsnelheden rond de 35 knopen met uitschieters tot 45 en 50 knopen en golven tot 6 meter hoog. Zelfs in de beschutte kust van Patagonie bleek voor anker gaan gewoonweg niet te doen.

Reputatie Kaap Hoorn

Na de onbezorgde passages van IDEC en van de Barcelona World Race vloot, maakt Kaap Hoorn zijn beruchte reputatie weer waar. Nochtans is de sfeer aan boord GITANA 13 heel goed. Het uitzitten van de storm geeft de bemanning de mogelijkheid om de maxi catamaran na 7000 afgelegde zeemijlen eens grondig en volledig te controleren.

De laatste verwachtingen tonen een duidelijke weersverbetering in de loop van woensdag 6 februari. Als het ronden van Kaap Hoorn vandaag mocht lukken, dan zit GITANA 13 ongeveer net over halfweg, en dit na minder dan 21 race-dagen.

www.gitana-team.com

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: