Passage aan Kaap de Goede Hoop bezorgt Groupama 3 eerste problemen

Groupama 3Terwijl Kaap de Goede Hoop zich aan de horizon begint af te tekenen, is de sfeer aan boord van GROUPAMA 3 iets minder uitbundig te noemen.

De maxi trimaran, onderweg om het record in de Jules Verne Trofee scherper te stellen, zeilt namelijk recht in een reeks kernen van hoge luchtdruk. Deze zullen GROUPAMA 3 tot een omweg dwingen en staan garant voor zwakke wind.

Nochtans heeft de groene zeilbolide, geschipperd door Franck Cammas, een virtuele voorsprong van 23 uur op recordhouder ORANGE II.

In afstand uitgedrukt, komt dit overeen met ongeveer 590 zeemijl. Sinds de passage aan de evenaar hebben de Franse schipper en zijn bemanning nog 2 en een half uur gewonnen op het schema van Bruno Peyron. En dit ondanks het feit dat GROUPAMA 3 op dit deel van het traject moest opkruisen om het hoog van Sainte Hélène te omzeilen, daar waar ORANGE II destijds een rechtstreeks koers kon varen. Gevolg was dan ook dat ORANGE II op het einde van de dag 80 zeemijlen hadden teruggepakt.

Vingers gekruist aan Kaap de Goede Hoop

Vandaag rond de middag zou GROUPAMA 3 de Atlantische Oceaan achter zich moeten laten en de Indische Oceaan moeten binnenvaren. Daar wacht hen in eerste instantie een systeem met lage luchtdruk en voldoende wind. Deze zou echter al snel worden weggeduwd door een bel van hoge luchtdruk, die zich onder het Afrikaanse continent zou nestelen. Weinig wind uit noordelijke tot zuidelijke richting tot gevolg. Tel daarbij een deining uit noordoostelijke tot zuidoostelijke richting en je weet dat de multihull flink door elkaar zal worden geschud.

Groupama 3Groupama 3Dit zal hen dwingen op een meer noordelijke koers te wachten op het volgende front. Het zal voor Cammas en zijn bemanning dus uitkijken zijn of deze zone van hoge luchtdruk geparkeerd blijft ter hoogte van Kaap de Goede Hoop en zich nog uitbreidt.

Of zal deze zone weggeduwd worden door een volgende depressie, die zich voor donderdagavond aankondigt net ten zuiden van Kaapstad. Zolang de reële windsnelheid boven de 10 knopen blijft, zou er niets aan de hand zijn voor GROUPAMA 3, die al heeft bewezen onder dergelijke omstandigheden nog heel goed te kunnen presteren.

Franck Cammas, schipper en stuurman, aan het woord

“Ik denk dat we met een gunstiger meteo sinds onze start het nog beter hadden kunnen doen tot nu toe. Maar de weg is nog lang en we hopen verder terrein goed te maken op ORANGE 2. Het eerste deel van de Indische Oceaan zal niet makkelijk zijn en we lopen het risico om anderhalve dag te verliezen. Een hoog luchtdruksysteem gaat ons pad kruisen en we hebben te weinig snelheid om het systeem voor te blijven.

In het zuiden is het zaak dragende winden op te zoeken in gunstige zeegang. De wind mag met andere woorden behoorlijk krachtig zijn, zolang hij maar uit een gunstige hoek waait. Ondertussen blijft de moraal aan boord optimaal en worden de wachten zonder problemen ingevuld.”

www.cammas-groupama.com
foto's team Groupama en Yvan Zedda

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: