Gitana 13 heeft eindelijk Kaap Hoorn gerond in de Route de l’Or

Gitana 13 aan Kaap HoornDe maxicatamaran GITANA 13, die sinds 16 januari de haven van New York heeft verlaten om op zoek te gaan naar het record in de Route de l’Or, heeft vrijdagnacht om 00u54 GMT van oost naar west Kaap Hoorn gerond. En ondanks de 5 dagen dat de door Baron Benjamin de Rothschild aangeklede catamaran schuil moest gaan voor Vuurland, heeft ze met 22 dagen, 7 uren en 25 minuten toch een nieuwe referentietijd neergezet op het traject New York – Kaap Hoorn.

Het gezegde ‘geduld is een mooie deugd’ was perfect van toepassing op de bemanning van GITANA 13. Na 5 dagen verplicht te schuilen in zeer zware weersomstandigheden met windsnelheden gemeten tot 60 knopen en vooral een ontketende zee, zijn Lionel Lemonchois en zijn 9 makkers er in geslaagd de beruchte rotspunt te omzeilen.

Golven aan boord Gitana 13Golven aan boord Gitana 13Sinds woensdagavond hielden ze zich klaar bij Straat Le Maire, de doorvaart tussen Stateneiland en Vuurland. Maar 40 knopen wind en een nog steeds onstuimige zee maakten het niet opportuun om de straat in te varen. Het werd uiteindelijk donderdag 10u30 GMT dat besloten werd opnieuw koers te zetten richting Kaap Hoorn.

De 5 tot 6 meter hoge golven zorgden ervoor dat de snelheidsmeter niet boven de 9 knopen tikte. Het werd nog een helse rit maar uiteindelijk kon de verraderlijke rotspunt worden gerond en werd er koers gezet naar het noordoosten, de Grote Oceaan op.

Dagboek van een omzeiling van een rotspunt

Het dagboek van Nicolas Raynaud spreekt voor zich : “Buiten het nastreven van een record op deze legendarische route, heeft eenieder aan boord GITANA 13 nog een ander doel, Kaap Hoorn ronden, tegen de heersende wind en stroming. Onbelangrijk zijn daarbij de tijd dat we erover doen of hoeveel inspanning het ons gaat kosten. Niemand van het team klaagt, hiervoor zijn we gekomen en slagen zullen we.

Voor ons, oceaanzeilers of gewoonweg zeelui, is dit een beetje de heilige Graal. Men moet dit toch één keer in zijn leven hebben gedaan. Al is het een nutteloze trofee, een onzichtbare decoratie, wat geeft het. Voor de ene is het onderscheiding, een gevoel ‘erbij te horen’. Voor anderen staat het gewoon het plezier van het gedaan te hebben voorop. In ieder geval, eenieder van ons zal deze gebeurtenis in zijn geheugen graveren en voor de rest van zijn leven koesteren, en uiteindelijk is het ons daarom toch te doen. Kaap Hoorn, we willen er allen heen … maar eens je er dan bent, wil je er zo snel mogelijk weer vandaan!”

De komende dagen zijn de uitdagingen aan boord GITANA 13 duidelijk : snelheid maken en de rug van een depressie die zich aan het vormen is in het noorden vermijden. Maar de bemanning heeft kunnen genieten van een onverwachte rustperiode, zodat ze klaar zijn voor het opvaren langsheen de westkusten van Latijns-Amerika. Zij zullen nu de volgende af te leggen 6200 zeemijlen GITANA 13 voor 100 procent kunnen pushen. De aanval op het huidige record in de Route de l’Or is opnieuw ingezet.

Foto’s : Gitana S.A.
Website : www.gitana-team.com

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: