Groupama 3 heeft het niet makkelijk in de Indische Oceaan

Groupama 3De Indische Oceaan blijft trouw aan haar karakter: onvoorspelbaar. Een hoog luchtdrukgebied heeft zich net onder het Afrikaanse continent gestationeerd en tegelijkertijd stuurt een diepe zuidelijke depressie een verraderlijke golf tot voorbij de 40e breedtegraad.
En zo komt het dat GROUPAMA 3, onderweg in een poging om het record in de Jules Verne Trofee scherper te stellen, zich een weg moet banen in golven van wel 7 meter hoog die dwars op de maxi trimaran komen afgerold. Comfortabel is anders.

GROUPAMA 3 heeft donderdag zomaar liefst 620 zeemijl afgelegd, maar ondanks een gemiddelde snelheid dus van 26 knopen, verliezen Franck Cammas en zijn bemanning gek genoeg hun opgebouwde virtuele voorsprong op ORANGE II. Die slonk van 600 zeemijl naar 290 zeemijl en bedroeg vrijdagmorgen nog slechts 200 zeemijl.

De condities zouden echter in het weekend moeten gaan veranderen, en de groene maxi trimaran zou dan in een westelijke deining moeten terechtkomen, met een mooie dragende wind. De moraal aan boord blijft ondanks het mijlenverlies optimaal. Zo een wereldomzeiling blijft immers toch altijd een beetje gokken, en net als in een casino win je de ene dag en verlies je de andere.

Albatros komt hen even vergezellen

Albatros aan boord Groupama 3Albatros aan boord Groupama 3Een albatros is afgelopen nacht neergestreken en heeft de bemanning vergezeld tot onder de morgen. Ook hij was blijkbaar zo vermoeid, dat hij een rustplaats zocht op dat drijvende groene ding onder hem. Best wel uitzonderlijk dat zo een wild dier de mens niet schuwt en misschien een goed voorteken.

Ondertussen blijft GROUPAMA 3 in moeilijke omstandigheden verder denderen. Onder dubbel gereefd grootzeil en stormfok varen ze in fel variërende wind die tussen de 15 en 25 knopen blaast. Bovenop de golf haalt de snelheidsmeter 28 knopen om onderaan diezelfde golf nog 15 knopen aan te duiden. Heel vermoeiend.

Verbetering situatie in het weekend

Maar zoals gezegd moet de wind wat stabieler worden en wat ruimen naar het westen. Na meer dan 50 uren halve wind te hebben gezeild, wat uitzonderlijk is in de Indische Oceaan, zouden ze binnenkort weer wat ruimer moeten kunnen gaan zeilen. Hierdoor de VMG terug moeten gaan stijgen, en dit voor een langere periode, want er kondigt zich op de 45e breedtegraad een opeenvolging van depressies aan de komende dagen. Dan duikt GROUPAMA 3 echt het zuiden in en zal tot aan Kaap Hoorn het leven aan boord grondig veranderen.

En ook hun voorsprong op ORANGE II zullen ze weerom moeten zien te vergroten, want de huidige recordhouder was 3 jaar terug niet zo snel in deze wateren.

Op 09/02/2008 om 04u00 GMT bevond GROUPAMA 3 zich op 16’244 zeemijl van de finish en had een virtuele voorsprong van 189 zeemijl op ORANGE II.

Foto's Team Groupama en Yvan Zelda
www.cammas-groupama.com

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: