RC 44 klasse heeft haar tweede regatta seizoen voorgesteld te Milaan

RC 44 team OmegaTijdens een persconferentie in Milaan deze week werd de RC 44 Championship Tour 2008 voorgesteld.

Dit door niemand minder dan Russell Coutts gedragen project is sinds de lancering in 2007 redelijk gegroeid. Er gaan dit jaar zo een 11 tot 12 boten regelmatig deelnemen aan de 6 regatta's, welke in 3 verschillende landen zullen worden gehouden.
En alweer kan deze vloot one design raceboten rekenen op enkele van werelds meest befaamde zeilers.

Namen als James Spithill, Dean Barker, Lorenzo Bodini, Cameron Appleton, Sébastien Col, Russell Coutts, Mateusz Kusznierewicz, Ray Davies en Morten Henriksen spreken toch wel tot de verbeelding. De Tour 2008 zal een professionele match race kampioen kronen, alsook een eigenaar-aan-de-helmstok vloot race kampioen. Tijdens ieder evenement zal er ook een DHL kustrace gehouden worden, die dan weer meetelt in het klassement van de vlootraces.

Nieuwe sponsor

RC 44 op de bokRC 44 op de bokEn zo zijn we aanbeland bij het internationale koerierbedrijf DHL, dat als nieuwe sponsor werd voorgesteld op de persconferentie. Dit partnership zou voor de teams de transportkosten tussen de verschillende evenementen moeten beperken. Immers, de RC 44 boten zijn zo ontwikkeld dat ze vrij eenvoudig in een 40 voet container kunnen getransporteerd worden. Zowel de kiel als de spiegel kunnen eenvoudig verwijderd worden. En de ruim 16 meter lange mast neemt uit elkaar in twee delen.

Hierdoor zijn ze in geen tijd op de plaats van de regatta te assembleren en hoeven de teams maar 4 dagen voor aanvang te arriveren. De teams helpen elkaar om de boten in elkaar te zetten. Dit alles bespaart enorm aan logistieke kosten. Op iedere regatta zijn wel een aantal onderhoudsmensen aanwezig, die bij defect of breuk de nodige reserveonderdelen kunnen leveren en installeren. Zo zijn de boeg en spiegel dusdanig gebouwd, dat ze bij een aanvaring dienst doen als kreukelzone. Beiden kunnen dan nadien eenvoudig in zijn geheel worden verwijderd en vervangen. Zo ziet je fel beschadigde boot en ’s anderdaags al terug als nieuw uit.

Romp nummer 18 in de maak

De RC 44’s worden tegenwoordig nog alleen bij Pauger in Hongarije gebouwd, en daar is men volop aan nummer 18 bezig die tegen begin maart zou moeten klaar zijn. En al is het een strikte eenheidsklasse, toch wordt er nog continu aan de boten gesleuteld. Iedere wedstrijdzeiler zal duimen en vingers aflikken bij het zien van deze racemachines. Daarbij zijn ze nog eens nagenoeg identiek aan elkaar : constructie, rompvorm, gewicht en gewichtsverdeling, dekindeling en dekapparatuur, zeilplan zijn bij allen gelijk.

RC 44 team OrganikaRC 44 team OrganikaDe gelijkenis met de America’s Cup boten valt ook onmiddellijk op. De RC 44 is ook een light-displacement high performance racer, en werd ontwikkeld om met 8 personen te zeilen, al kan men voor professioneel match racing haar ook wel de baas met 6 bemanningsleden. De RC 44 is met haar krachtig zeilplan en uitgekiende dekindeling met heel veel trimmogelijkheden, uitsluitend bedoeld om te racen, en dit in ofwel match racing ofwel vlootraces.

Betaalbaar, voor iedere multimiljonair

De boot heeft als doelgroep de dagzeiler die wenst deel te nemen aan wedstrijden in een performante eenheidsklasse, met redelijk betaalbaar budget. Zo kost deze klasse bijvoorbeeld beduidend minder dan pakweg een Farr 40 klasse boot. De RC 44 kost 395’000 Euro’s, inclusief de container om haar te transporteren, exclusief de zeilen (reken daar op een slordige 45’000 Euro’s). En om aan alle evenementen deel te nemen moeten je zo een 250’000 tot 350’000 Euro’s voorzien, afhankelijk van hoeveel sterren je hotel waarin je verblijft met je bemanning telt. Coutts stelt dan ook : “Het grootste aandeel van je budget is niet de aankoop van je boot. Het grootste aandeel ligt bij de lopende rekening die je hebt om de wedstrijden mee te varen, maar deze rekening blijft toch wel aan de lage kant.”
Het is maar met welke portemonnee in de hand je dit bekijkt natuurlijk.

RC 44 Championship Tour 2008:
Maart 3 – 7 Abu Dhabi Grand Prix (UAE)
April 23 – 27 Cagliari Cup (ITA)
Mei 28 – June 1 Austria Cup (AUT)
Juli 9 – 13 Malcesine Cup (ITA)
Oktober 7 – 11 Trieste Cup (ITA)
December 10 – 14 Dubai Gold Cup (UAE)

Foto's : Jacques Vapillon

Officiële website :
http://www.rc44.com/en/

Testvaart met RC44 demo:

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: