Pleomax breekt Noordzeerecord Hans Bouscholte + Video (2)

Pleomax breekt NoordzeerecordDat de storm van dit weekend ook nog iets positiefs oplevert, bewijst de Pleomax. Met windkracht 8 tot 9 in de rug wist de oceaanracer vandaag de Noordzee over te steken in een recordtijd van 5 uur, 59 minuten en 30 seconden. Het team van schipper Harm Prins en stuurman Fred van Rijckevorsel verbreekt daarmee het oude record van Hans Bouscholte. Hij had in mei 2007 voor het traject Lowesoft – Ijmuiden 6 uur, 22 minuten en 30 seconden nodig.
Met het record wil het twaalfkoppige team een nieuwe zeiltraditie inzetten.

De Pleomax, een jacht uit de Volvo 60-klasse, begon vanmorgen om 8.13 uur Nederlandse tijd aan de race. Het team profiteerde optimaal van de storm die vandaag ons land teisterde. Met een west- tot noordwestenwind kracht 8 à 9 wist de Pleomax het traject van 105 nautische mijl (200 kilometer) van het Engelse Lowestoft naar IJmuiden af te leggen met een gemiddelde snelheid van ongeveer 20 knopen (bijna 36 km/u). Het schip bereikte zelfs pieksnelheden van 33 knopen.

De motivatie van het team Pleomax voor de oversteek kwam niet alleen voort uit de wens om het record uit 2007 te verbreken. Het team hoopt met deze poging vooral een begrip te maken van het Noordzeerecord.

Harm Prins: “We willen andere zeilteams uitdagen om in de komende jaren nog snellere tijden neer te zetten. Het mooiste zou zijn als er een jaarlijks terugkerend uniek zeilmoment ontstaat.”

Ideale omstandigheden

Pleomax breekt NoordzeerecordPleomax breekt NoordzeerecordVoor de recordpoging koos het team van Harm Prins en Fred van Rijckevorsel voor dezelfde omstandigheden als Hans Bouscholte in 2007: hetzelfde soort schip, dezelfde route en dezelfde soort weersomstandigheden. “We wilden een zo eerlijk mogelijke vergelijking kunnen maken.”

Voor zaterdag was, net als in 2007, een stevige zuidwesten- tot noordwestenwind voorspeld, kracht 6 à 7. Uiteindelijk waren de omstandigheden ideaal voor het team. “We bevonden ons met de Pleomax precies aan de zuidwestkant van de krachtige depressie, precies daar waar de wind stond.” De storm, die in Duitsland al de naam Emma heeft gekregen, bereikte windsnelheden van 150 tot 200 km/u.

Foto's © Anusjka Martens / www.objectivo.nl

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: