5700 zeilers tekenen petitie voor het behoud van de Multihull klasse

Multihull klasseMet meer dan 5700 zeilers hebben ze waarschijnlijk de grootste petitie ondertekend die de zeilsport ooit gekend heeft. Op de petitie zien we namen van ISAF sailors of the Year en Olympische medaillewinnaars. Deze petitie zal worden afgegeven aan het IOC en is bedoeld voor het behoud van de multihulls tijdens de Olympische zeilwedstrijden van 2012.

De duizenden zeilers zijn het namelijk niet eens met de beslissing om de multihull te schrappen uit de Olympische Spelen en verwerpen de uitspraak van ISAF president Goran Petersson dat de huidige selectie zeilboten een “wide range and diversity of sailing” zou zijn.

De multihull klasse werd vorig jaar tijdens het ISAF Council in november weggestemd. De zeilers hopen dat met deze internationale petitie het uitvoerend ISAF Comité reageert en dat ze het initiatief nemen om de selectie te herzien. Niettegenstaande dat de notulen van de afgelopen ISAF vergadering in februari reeds gepubliceerd zijn en dat men het multihull onderwerp duidelijk als een gesloten zaak kenmerkt.

Een opmerkelijke zaak trouwens want het ISAF weerlegt het specifieke recht op beroep (art. 16.1.3.a) wanneer men bezorgd is om een selectie. De ISAF heeft beslist dat de brieven die ze van verschillende nationale autoriteiten (lees klassenorganisaties en verbonden), zelfs vóór het ontvangst en formele indiening, niet hoogdringend waren.

Volgens velen zijn dit indicatoren dat de beslissing oneerlijk is verlopen in het nadeel van een vloot die 10 tot 30% van de zeilsport vertegenwoordigt.

Er werd door de United Kingdom Catamaran Racing Association (UKCRA) een ISAF evenementen rapport gemaakt om de geïnteresseerden en belanghebbende te leren begrijpen waarom deze onpopulaire beslissing door de ISAF werd gemaakt. De ISAF werd de mogelijkheid gegeven om deze voor publicatie te bediscussiëren, dit werd geweigerd.

Je kan het rapport onderaan dit bericht downloaden.

Foto © Will Calver

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: