Doorgewinterde 29er en 49er teams in de Gul Grand Prix

29er 49er Grand PrixVoor menig zeiler zijn de wintermaanden een goede periode om even uit te rusten en het een-en-ander te sleutelen aan het materiaal. De dektent gaat er meestal pas af na de grote botenbeurzen en mits de temperaturen het toelaten.

Zo niet voor de Nederlandse groep 29er en 49er zeilers. De hele winter door werd er sportief gestreden in de zogenaamde Gul Grand Prix.

Gedurende acht wedstrijddagen, verspreid over twee wedstrijdseries van vier zondagen, was het voor teams uit de Nederlandse 29er en 49er klasse keer op keer weer een spannende strijd. Afgelopen zondag werd de finale en laatste wedstrijddag van de reeks gezeild, vlak onder de kant van de Koninklijke Nederlandse Zeil & Roei Vereniging in Muiden.

Het concept van de Gul Grand Prix is simpel. Twee rondjes in een up-en-down baan, en zo veel mogelijk korte wedstrijden per dag. De verraderlijke vlagen en winddraaiingen onder de kant maken het voor de toeschouwers op de kant en op het water een genot om te zien. De skiffs scheuren over het water en de zeilers moeten al hun vaardigheden inschakelen om in deze spectaculaire boten de korte wedstrijdbanen zo succesvol mogelijk te volbrengen.

In de 29er klasse was de overtuigende winnaar van zowel de eerste als de tweede reeks Grand Prix wedstrijden het 29er team van stuurman Mark Walraven en bemanning Kaj Böcker. Met een onverslagen reeks wedstrijddagen waren ze voorafgaand aan de finaledag al zeker van de overwinning. Ook tijdens deze finale wisten ze, onder regenachtige omstandigheden en een vlagerige windkracht drie tot vier, wederom de concurrentie voor te blijven.

Echter, zoals gebruikelijk tijdens de Gul Grand Prix, gaat de hoofdprijs niet uit naar de winnaar van het evenement. “Die eerste drie winnen toch wel, veel leuker is de vierde plek,” vertelt Miguel Karsters, de organisator en sponsor van het evenement. Voor de vierde plek ligt namelijk de hoofdprijs, een volledig zomer-outfit van het watersport merk Gul te wachten. Aangezien het 29er team Tjeerd en Anne-Johan Buijs net zoals in de vorige serie wederom vierde zijn geworden en zij het kledingpakket dus al gewonnen hadden, verschoof de hoofdprijs naar de nummer vijf van de lijst. Het kersverse team Ted Bakker en Sibren Schiltkamp waren uiteindelijk de gelukkige winnaars van deze prijs.

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: