Princess Sofia Trophy: grillige windcondities op laatste kwalificatiedag

TornadoBlijkbaar zijn de weervoorspellingen ook in Mallorca niet altijd correct. De organisatoren en zeilers verwachtten een krachtige zuidwester met behoorlijke golven, maar uiteindelijk kwam de wind uit het noorden aangewaaid. In de Yngling klasse konden de deelnemers nog 18 knopen op hun windmeter aflezen. Het 49er deelnemersveld moest het al met een afnemende matige wind stellen en tegen dat de Finn zeilers op het water lagen was de wind volledig gaan liggen, met afgelasting van de eerste race als gevolg.

Met de laatste kwalificatiedag voor de boeg, wilden de organisatoren toch een eerlijk parkoers voor de Lasers, 49ers, 470 en RS:X Mannen op het water leggen. Uiteindelijk werden alle races gezeild en behielden de favorieten hun plaats aan de top van de rangschikking.

470 mannen

De broers Coster hebben na een 2e en 4e plaats hun 3e stek in het algemeen klassement weten te consolideren. Met 12 punten, 4 minder dan de Nederlanders, staan de Italianen Zandonà – Trani aan de leiding.

470 dames

Na een 9e en een 3e plaats in de laatste 2 races staan Marcelien De Koning en haar fokkemaat Lobke Berkhout met 31 punten op een degelijke 5e plaats in het algemeen klassement. Het Spaanse duo Via-Dufresne – Tutzo bekleden de eerste plaats met 11 punten.

Finn

In de Finn klasse staat good old Ben Ainslie autoritair op kop met 9 punten. Pieter-Jan Postma verzamelde 39 punten, en wist na een 16e en 4e plaats tijdens de laatste kwalificaties in de rangschikking één positie op te schuiven en staat nu vijfde.

Laser

Rutger van Schaardenburg deed met een 22e plaats in de laatste kwalificatierace een slechte zaak, en tuimelde in het algemeen klassement naar de 23e plaats. Op 1 en 2 vechten Goodison en Thompson een Brits onderonsje uit.

Tornado

Het duo Mitch Booth en Pim Nieuwenhuis wisten na een 3e en een 5e plaats in het beperkte deelnemersveld toch weer één plaats door te schuiven in de algemene tabel en staan nu vierde. De Franse tandem Revil – Espagnon liggen op kop met het Duitse koppel Polgar – Spalteholz naast hen.

49ers

49er49erDaan Schutte en Wilco Stavenuiter hadden in de voorlaatste race alles op een rijtje en finishten op een 2e plaats. In de slotrace moesten ze dan weer tevreden zijn met een 18e stek, wat hen een 30e plaats op 52 deelnemers overall opleverde. De Ukrainers Luka – Leonchuk grepen met 2 paaltjes in de slotraces de macht en staan verdiend aan de leiding.

RS-X Mannen

Casper Bouman herstelde zijn goed klassement na een 2e en 8e plaats en komt in de algemene rangschikking nu op een zesde stek. De Brit Dempsey blijft na alweer 2 eerste plaatsen aan de leiding.

www.trofeoprincesasofia.org
Foto’s © Nico Martinez en Ingrid Abery

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: