Princess Sofia Trophy: Nederlandse 470 dames en heren zeilteams op medaillekoers

PostmaPalma de Mallorca, 20 maart 2008 (dag 5). Sven en Kalle Coster in de 470 klasse starten in de allesbeslissende Medal race, net zoals Marcelien de Koning en Lobke Berkhout bij de dames in deze klasse, in derde positie.
Theoretisch maken beide teams nog kans op goud maar de Koning en Berkhout hebben de beste papieren. De drievoudige wereldkampioenen staan maar vier punten achter nummer een.

470 klasse

Deze finale bij de dames moet ongemeen spannend worden. De Italianen Conti/Micol gaan aan de leiding met 36 punten gevolgd door het Spaanse team van Via-Dufresne/Tutzo met 37 punten. De Nederlandse dames hebben 40 punten. Voor de populaire Nederlandse zeilsters zal het niet eenvoudig worden het goud te pakken. De Spaanse Via-Dufresne was bijvoorbeeld nog goed voor een zilveren medaille tijdens de Olympische spelen van Athene.

De dames en heren 470 teams van de Delta Lloyd Kernploeg kwamen beide niet in actie op 20 maart. De dag begon met heel veel wind de hele 470 vloot werd op het strand gehouden. Op het moment dat het comité het veilig achtte nam de wind zo snel af dat het onmogelijk werd een goede wedstrijd te zeilen. De zeilers kwamen onverrichte zaken weer naar de kant.

Kalle Coster kijkt vooruit op de Medal race: “We staan 15 punten achter op nummer een. Het kan, maar wordt heel moeilijk. Morgen moeten we zo goed mogelijke Medal race te varen en proberen 2e te worden overall zonder al teveel risico’s te nemen. En zonder onze bronzen medaille in de waagschaal te stellen.”

Finn klasse

Pieter-Jan Postma zeilde maar een race vandaag in de Finn klasse. Hij werd vijfde en staat zevende in de ranglijst. Op het podium zal Postma niet meer terechtkomen maar een vijfde plaats zit er nog in als hij een goede Medal race vaart op 21 maart.

Postma zei: “Ik had veel liever op het podium gestaan. Maar ik kom met weinig wind techniek tekort en dus snelheid. Als ik voorin vaar red ik het wel maar als ik tussen meerdere boten in het ‘peloton’ terecht kom moet ik me teveel concentreren op mijn snelheid en dat gaat ten koste van het overzicht en waar ik de volgende slag wil liggen.”

Werk aan Postma zijn winkel dus. Hij blijft in Mallorca om te trainen met onder andere de Spaanse Wereldkampioen van 2006 Rafael Trujillo en Postma zijn nieuwe Franse sparringpartner Jonathan Lobert.

Waarom heeft Postma een samenwerkingsovereenkomst met Lobert? “Hij gaat snel dus ik kan goed materiaal met hem testen. Hij vaart nu ook met exact dezelfde spullen als ik. Hij kan zich misschien nog kwalificeren voor de Spelen, maar hij is geen directe concurrent.”

RS:X Windsurfers

Dorian van RijsselbergheDorian van RijsselbergheWindsurfers Casper Bouman en Dorian van Rijsselberghe mochten wel het water op in de sterke wind. Bouman scoorde een vijfde en een 17de plaats en gaat als negende van het klassement van start in de laatste Medal race op 21 maart. Zijn trainingspartner Rijsselberghe scoorde een 14de en een tweede plaats. Hij staat vijftiende in de ranglijst en is uitgezeild op Mallorca.

De sparringpartners in de RS:X Windsurfer zijn in een onderlinge strijd verwikkeld voor de nationale selectie. Bouman trekt voorlopig aan het langste eind. De Hagenaar heeft in deze selectiestrijd (hoge puntentelling) 33 punten en scoort morgen zeker ook nog punten. Van Rijsselberghe is uitgezeild met 24 punten. De Texelaar mag niet starten in de Medal race maar gaat morgen wel kijken bij ‘Bou’ zoals hij zijn trainingpartner noemt.

De Nationale selectie in de RS:X klasse wordt afgesloten na de Semaine Olympique in Hyeres, Frankrijk in april. Voor alle duidelijkheid deze selectie is alleen van belang indien beide zeilers in staat zijn een nominatieresultaat neer te zetten (eerste 4 landen op een topevenement). Dat laatste kan nog op drie wedstrijdseries na deze.

Bouman kan niet meer op het podium komen maar kijkt tevreden terug. “Met weinig wind had ik een paar goede resultaten. Ik ben heel blij dat het met dat weer beter gaat. Maar het is jammer dat ik vandaag met veel wind (in de vroege middag) niet beter kon scoren. Ik koos tot twee keer toe een verkeerde kant van de een windraai. Morgen wil ik echt laten zien dat ik met veel wind beter kan.”

Website evenement: www.trofeoprincesasofia.org
Foto's: Delta Lloyd Kernploeg/ Ocean Images Richard Langdon

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: