Sarah Steyaert (FRA) wint wereldtitel 2008 Laser Radial, Evi Van Acker ontgoochelt

Evi Van AckerDe laatste dag van de 2008 Vrouwen Laser Radial Wereldkampioenschappen in Nieuw Zeeland werd er één om snel te vergeten voor Evi Van Acker. Ons Belgisch zeiltalent ontgoochelde zwaar met een 47e en 20e plaats. Haar slechtste dag van het WK, waardoor ze maar net binnen de top 10 eindigt. Het was verrassend de Française Sarah Steyaert die de titel op haar naam schreef, na een sensationele slotdag. Immers, de Chinese favoriete Liija Xu werd in de laatste race gediskwalificeerd, wat haar uiteindelijk het goud kostte.

Steyaert kende een gezegende dag. Met een paaltje in race 9 en een 5e plaats in de slotrace werd ze verrassend wereldkampioene. Meteen haar eerste wereldtitel, nadat haar beste resultaat ooit een 6e plaats was in 2006. Op het podium straalde ze dan ook van geluk: “Ik zag dat Xu de gele vlag kreeg en wist dat ik binnen de top veertien moest eindigen om wereldkampioene te worden. En dat lukte.”

Liija Xu werd dus gediskwalificeerd vanwege een niet toegelaten lichaamsbeweging die was opgemerkt door één van scheidsrechters op het water. Ondanks de diskwalificatie nam de Chinese toch nog comfortabel zilver: “Het was een grote ontgoocheling, maar ik heb een les geleerd vandaag. Ik zal beter doen in Qingdao.”

Het was uiteindelijk de Britse Andrea Brewster die het podium volledig maakte. Zij stond bij het begin van de laatste dag nog op een 5e stek.

Eindresultaat: (top 10)
1st Sarah Steyaert FRA - 40 points
2nd Liji Xu CHN - 49 points
3rd Andrea Brewster GBR - 69 points
4th Gintare Volungeviciute LTU - 81 points
5th Sarah Blanck AUS - 81 points
6th Anna Tunnicliffe USA - 84 points
7th Penny Clark GBR - 84 points
8th Karin Soderstrom SWE - 86 points
9th Evi Van Acker BEL - 102 points
10th Shen Xiaoying CHN - 106 points

Photo : Will Calver - Ocean Photography
Bron : www.takapunaworlds.org

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: