TP52 'Strewth' verliest kiel in de Rolex China Sea Race

TP52 StrewthDe Rolex China Sea Race is een offshore zeilwedstrijd, categorie 1. Het is ondertussen al de 24e editie. Het partnership tussen RHKYC en Rolex begon in 2007, waarmee de Rolex China Sea Race toetrad tot andere prestigieuze regatta’s met de befaamde uurwerken producent als hoofdsponsor. Donderdag 20 maart op de middag werd gestart in Hong Kong en de finish ligt na 565 zeemijl ter hoogte van Manila in de Filippijnen. De recordtijd bedraagt 47 uur 43 minuten en 7 seconden, en werd in 2000 gevaren door een Whitbread 60 BEAU GESTE.

Het is een wedstrijd die kan rekenen op een internationaal deelnemersveld, met crew leden uit Hong Kong, Filippijnen, Groot-Brittannië, Nieuw Zeeland, Australië, Nederland, Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, en ja, er zouden zelfs Belgen aangemonsterd zijn.

Drama in de vroege morgen van dag 1

Op het einde van de eerste nacht, omstreeks 04u00 lokale tijd, melde de TP52 STREWTH via satelliet telefoon dat hun kiel was afgebroken. Iedereen aan boord was ongedeerd. De boot bleef opgericht en maakte geen water.

Aan boord werd al het zwaar materiaal zo laag mogelijk tegen de bilge geplaatst en werden de watertanks met zeewater gevuld om nog meer stabiliteit te winnen. Zelfs de giek werd gedemonteerd en benedendeks geplaatst. Dit alles gebeurde zo’n 170 zeemijl oostzuidoost van Hong Kong. De gehavende TP52 is nu op eigen motor aan het terugvaren naar de startplaats.

Start IRC Racing klasseStart IRC Racing klasse

Andere TP52 aan de leiding

In de wedstrijd ligt de vloot iets over halfweg en genieten de deelnemers van een gunstige bries. In de IRC Racing klasse ligt FFREEFIRE, een andere TP52, aan de leiding. In zo’n 12 knopen wind haalt ze een gemiddelde snelheid van 9 knopen.

Bij het ter perse gaan van dit artikel hadden ze nog 270 zeemijl voor de boeg. De finish is voorzien tegen zaterdag 22 maart, in de vroege avond, lokale tijd.

In de Cruising klasse leidt de MOONBLUE II, een custom Warwick.

Bron : www.rolexchinasearace.com en www.rhkyc.org.hk/rolexchinasearace.htm

Foto’s: © ROLEX/Carlo Borlenghi

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: