Voorstelling van de Franse Challenger voor de 34e America’s Cup

De prestigieuze Yacht Club de France stelt de kernploeg en het programma van Team French Spirit aan de pers voor.

Het was niemand minder dan Marc Pajot, voorzitter en manager van het team, die het lange termijn programma uit de doeken deed. Verder stelde hij twee sleutelfiguren in het team voor: Philippe Presti en Bertrand Pacé. De toekomst van de Cup lijkt immers terug wat meer duidelijk.

De 33e America’s Cup wordt dus een duel tussen Alinghi en BMW Oracle, gevaren eind 2008 of begin 2009. Beide teams moeten nog tot een overeenkomst komen over de juiste datum. Team French Spirit is dus aan de basisvoorbereiding begonnen voor haar campagne in de 34e Cup. Die zou ergens in 2011 te Valencia (Spanje) plaatsvinden.

Philippe Presti als schipper

“De aanstelling van Philippe Presti in het team is een belangrijke stap, waar ik uitermate tevreden over ben. Philippe is een uitstekend sportman met de juiste ervaring en capaciteiten om de doelstellingen van ons project tot een goed einde te brengen”, aldus Pajot.

Philippe Presti nam deel aan de laatste editie van de Cup aan boord Luna Rossa Challenge en bereikte met hen de finale van de Louis Vuitton Cup. Hij was ook al schipper en stuurman aan boord van Defi Areva in 2003 tijdens de 31e America’s Cup in Nieuw Zeeland. Een zeer getalenteerde jachtman, met twee wereldtitels in de Finn Klasse (1993 & 96), tweede op het WK Soling Klasse in 2000 en tweemaal Frans Match-Racing Vice-kampioen.

“Dit is een schitterende kans voor mij. De nieuwe AC 90 Measurement Rule zal een grotere en meer fysieke boot produceren, zodat teamwork nog een belangrijker rol zal spelen in de toekomst.” Presti zal dus het Franse zeilteam leiden en mag al onmiddellijk beginnen met het samenstellen van zijn ploeg. De meeste van hen zullen uit de Franse Zeil Federatie komen en wel bekend zijn met match racing en offshore wedstrijden. Het trainingsprogramma zal gebaseerd zijn op de match racing circuits van de TP52 en GP42 evenementen.

Bertrand Pacé als stuurman

“Aan het roer is Bertrand puur talent. Verder heeft hij heel veel ervaring met het voorbereiden en tunen van grote high-tech race jachts”, volgens Pajot.

Presti - Pajot - PacéPresti - Pajot - PacéBertrand Pacé, een 44 jaar oude ingenieur, is de meest ervaren Franse America’s Cup stuurman. Er zijn er zelfs die zeggen dat hij met de Cup is getrouwd! Zijn eerste campagne was aan boord van French Kiss in 1985. Daarna was hij nog navigator aan boord Ville de Paris in 1992, tacticus op France 2 in 1995, stuurman op 6e Sens in 2000, stuurman en tacticus op de B-boot van Team New Zealand in 2003 en uiteindelijk tweede stuurman op BMW Oracle in de laatste editie van de Cup in Valencia.

“Zoals het gezegde luidt: in de Cup, als je over het nodige geld beschikt wordt de resterende tijd schaars! Daarom is het heel belangrijk op tijd te kunnen beginnen met het ontwerp en de technische ontplooiing van de nieuwe jachten.” Al zal hij uiteindelijk de eerste stuurman zijn, in den beginne zal hij voornamelijk toezien op de ontwikkeling en het testen van de nieuwe AC90.

Een groot Frans team op poten zetten

Nog tijdens de persconferentie zei Pajot: “We gaan met volle overtuiging werken, zonder enige beperking in onze ambities. Een team bewonderd door zijn supporters en gevreesd door zijn tegenstrevers.”

Met de nieuwe measurement rule van de AC90 is het zo dat ieder team van nul moet beginnen. Team French Spirit is van plan de grootste talenten en kennis te vergaren op gebied van ontwerp en ontwikkeling van de nieuwe AC boot. En dat met een innovatieve aanpak, getuige het openen van een ‘designer contest’. Deze zou de juiste mensen, de technologische ondersteuning, … moeten opsporen.

Het team heeft daar een slordige 4 miljoen Euro’s voor in de clubkas, volledig door privé-mensen gestort. Toekomstige sponsors en partners zouden het totale budget nog moeten opkrikken tot 50 à 60 miljoen Euro’s.

De Team French Spirit Challenge wordt onder het peterschap van de Yacht Club de Saint Tropez ingediend, en krijgt ook ondersteuning van de City of Saint Tropez.

Bron: www.teamfrenchspirit.com
Foto’s : ThMartinez/Sea&Co

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: