Spi Ouest France Bouygues Telecom laatste dag

Lady Courrier van TrentesauxDeze 30ste editie was voor vele een Spi Ouest om niet te vergeten.
De moeilijke weersomstandigheden, zijnde veel wind, hagel, ijzel op dek, shiften, squalls, striemende regen en koude temperaturen, maakten dat dit een openingswedstrijd was waar nog lang over nagepraat zal worden.
Daarbovenop mogen we ook de vissers niet vergeten die vonden dat we met zulk weer maar beter binnen bleven (geef toe dat die mensen toch met ons inzaten…).

IRC 1 & 2

In IRC 1 wordt er op de steigers gesproken over de Mach 45 die op gegeven momenten iedereen voorbij stoof alsof ze voor anker lagen. Op handicap worden ze echter slechts 23ste. Maar het is weer Gery Trenteseaux die nu op zijn nieuwe First 45 met de oesters gaat lopen. Axel De Cock vaart met zijn Oxygen een knappe 3de plek (ze ambieerden een 7de plek by the way). Moana van Francois Goubau wordt 17de, Acti Signs (die Belg met enkel Fransen aan boord) wordt 26ste en de Boro wordt 39ste.

In IRC 2 is het opmerkelijk dat de paaltjes werden gedeeld door een A35, een X-40 en een Salona 37 (Slainte). De JPK 10.9 van Sanchez wint voor de X-40 van Prietz en de A35 van Danel. S-Kiss van Y. Verstraete wordt 32ste (met 15jarige stuurman!), en de Slainte Clubracer van Policky wordt 38ste (ze vaarden slechts 3 races, waarvan ze door materiaalbreuk er 2 moesten opgeven en die ene die ze uitzeilden, hebben ze gewonnen).

IRC 3, 4 & 5

In IRC 3 was het een nieuwe X-34 die het uitvocht met een eveneens nieuwe Sun Fast 3200. Maar het is uiteindelijk de Charette 3 (een Sun Odyssey 40) van Bourderau die de hoofdprijs in de wacht sleept, voor de Swan 42 Xaossa van Carpentier. De X-34 Grand Prix van Pedersen pakt het brons. De A-Boen wordt 13de en de Aquaholic 24ste.

In IRC 4 vaart de Dufour 34 Cote Voile-Dufour-Yachts van Mazars dominant alleen maar paaltjes. Envirment-on-line.com een X-332S van Amedeo wordt 2de door enkel maar 2tjes te varen en Supersonic een JPK 960 wordt 3de. La Folieuse wordt 7de.

In IRC 5 gaat alle eer naar General Tapioca van Philip Pilate met Jacques Lemaire, de 2de plek gaat naar de Surprise Hood Yachting Gear van M. Le Gal en de 3de plek is voor de First 29 Cyriel van Duran.

De eenheidsklassen

De First Class 7.5 wordt gewonnen door Voile Monotype Finistere 2CG29 van Mace voor VMF Conseil General Finistere 1 van Cloarec en de 3de plek is voor 276-Casino Dieppe Plaisance van Barret. Wim Driessens wordt met RBSC 13de en Ina Vandercappellen wordt met de Vlaamse Zeezeilschool 21ste.

Dan hebben we nog de Mumm 30 klasse die door Dunkerque van Souben wordt gewonnen voor (het ski gebied) Val Thorens van Littozbaritel en Cote D’Armor Vert van Creac. Van Uden TU Delft Van Oord van Suzanne Leinders (en haar team) wordt 13de.

De Open 7.5 wordt gewonnen door Loic Peyron met Gitana Team voor Franc Cammas met Groupama en Distinxion Automobiles van Duthil. Bretagne Lapins met Peter Laureyssens aan boord werd 9de.

Zoals u ziet heb ik niet alle klassen beschreven, maar enkel diegene waar landgenoten mee streden om de hoogste eer. Er waren geen Russen dit jaar zoals 2 jaar terug, wel 12 verschillende nationaliteiten waaronder redelijk veel Fransen, maar bon, een beetje water bij de wijn, wat schatjes van petatjes en als de vissers het ons toestaan komen we in 2009 terug.

Labels

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: