EK 49er in Palma: Matthieu Janssens en Yannick Lefebvre betalen leergeld

49erNa de pre-olympische wedstrijden in de Prinses Sofia Trofee, staan van 23 tot 30 maart de Europese Kampioenschappen in de 49er klasse op het programma in Palma de Mallorca.
De eerste racedag maandag werd al onmiddellijk afgelast door te harde en vooral te hoge golven.
Dinsdag kon er wel gezeild worden, al waren ook nu de omstandigheden niet van de poes.

Nederland heeft met Daan Schutte/Wilco Stavenuiter en Paul Dijkstra/Gert-Jan Veerman twee koppels in deze Olympische klasse. Voor ons Belgenlandje werd het koppel Matthieu Janssens/Yannick Lefebvre voor de leeuwen geworpen. Het zijn hun eerste wedstrijden samen.

Met de spelen in het verschiet is het niveau wel heel hoog. De moeilijke weersomstandigheden zorgen voor veel brokken en veel moeilijke momenten voor de teams. Iedere fout wordt zwaar afgestraft. Op de eerste echte zeildag werden 5 reeksen gevaren. Matthieu vertelt ons het wedervaren van het kersverse Belgische team.

Vijf reeksen gevaren waarvan drie in ongeveer 20 knopen wind en veel golven. Na een uurtje rust nog eens twee, nu in iets minder wind, maar weliswaar nog steeds stevig.

Reeks 1: kapseis in een manoever en onderlijktouwtje kapot. Al zwemmend met Yannick zittend op het zwaard het onderlijk op het water hersteld en aldus reeks één niet uitgevaren. Niet veel boten haalden de finish.

Reeks 2: Zwaard een pak hoger gezet, en gans het parcours gevaren achter de niet zwemmers aan. Goed bezig, maar in laatste downwind een probleem met het hijsen van de spi waar we kostbare tijd verliezen en als 14e de streep over gaan, helaas buiten de tijd! Bitter want we gingen niet om en dat was een kunst op zich in deze reeks! Maar goed, mentaal staan we weer een stap verder.

Start 49er klasseStart 49er klasseTussen elke start en finish kapseizen we een paar keer of gaan voor een kleine nosedive, tot plezier van anderen die nog varen.

Reeks 3: start met de rest. We gaan minder hoog en snel als de besten maar we houden boot stabiel en varen ons parcourtje mooi rond. We finishen de reeks als laatste maar velen hadden het al opgegeven.

Reeks 4: Correcte start, goede tactiek en betere snelheid en hoogte. We worden steeds beter met dit weer (minder slecht eigenlijk). We komen achteraan in het pak aan de boventon, maar we zijn erbij. We varen goed voor de wind (al kunnen ons gijpmaneuvers stukken beter, maar de uitputting is nabij en we houden het vooral safe). We varen er drie achter ons en finishen opnieuw correct. Onze beste reeks.

Reeks 5: Zelfde aard als de vierde reeks, maar dit keer moeten we echt fysiek in onze diepste reserves tasten. Jammer genoeg komt onze topstag op de een of andere manier los voor de wind. We doen spi er af en gijpen. Na de herstelling gaan we toch nog verder en finishen laatst door
dit probleem. Gelukkig bleef mast erop en hebben we kunnen uitvaren.
Geen probleem met de mast verder.

Conclusie: we zijn fysiek tot op de bodem gegaan en mede hierdoor staan we nu niet echt heel slecht: 47e stek op 64 deelnemers. We zien wel waar we komen. Met die 13 ipv dnc zouden we 37 staan op één punt van MARCUS BAUER. Dus mogen we best tevreden zijn.

In plaats van nu volop te gaan rusten rest ons nog een paar dingetjes te repareren: fokkelatten allemaal kapot, onderlijk beter herstellen en kleine scheurtjes in spi tapen.

Veel groeten in België enne duimen hé!

Website klassevereniging: http://www.49er.org
Website event: http://www.cnarenal.com

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: