Nieuw vanUden-TU Delft-Van Oord zeilteam begint vijfde Tour-campagne

vanUden-TU Delft-Van OordHet vernieuwde vanUden-TU Delft-Van Oord Zeilteam begon afgelopen paasweekend in het Franse La Trinité sur Mer aan zijn vijfde Tour-campagne. De technische studenten namen daar deel aan de klassieker Spi Ouest, waaraan jaarlijks zo’n 500 jachten meedoen. Deze ‘oefenwedstrijd’ betekende voor de Nederlanders de officiële seizoensstart. Ze kwamen uit in de sterke Mumm 30-klasse en eindigden daarin op de dertiende plek.

Eind juni klinkt in het Franse Duinkerken het startschot voor de dertigste Tour de France à la Voile. Dit is een intensieve competitie van korte baan- en lange afstandsraces langs de Atlantische en Middellandse zeekust. Het vanUden-TU Delft-Van Oord Zeilteam zet zijn zinnen op een podiumplek in het studentenklassement.
“Spi Ouest was voor ons een goede eerste oefenwedstrijd”, blikt schipper Suzanne Leinders (23 jaar, student Technische Natuurkunde) terug. “We hebben ons kunnen meten met andere 17 Mumm 30-teams. Onze snelheid was van tijd tot tijd prima, maar we hadden soms nog wat problemen bij de starts en met de boothandeling. We weten dus waar we in de trainingen verder op moeten focussen.”

Zware Spi Ouest

De studenten - Mumm30 onder spiDe studenten - Mumm30 onder spiSpi Ouest gaat de boeken in als een koud en onstuimig evenement, dat in het water dreigde te vallen door protesterende vissers. Die zijn het niet eens met de hoge dieselprijs en poogden daarom het paradepaardje van de Franse zeilkalender te boycotten. Na veel onderhandelen verdween op de tweede racedag de blokkade en konden de gretige zeilers uitvaren. Er volgde een heftige wedstrijd met vlagen tot 35 knopen. De Nederlandse Mumm weerde zich kranig en werd elfde.

Op zondag hield het comité de vaart erin en zeilde de vloot drie races. Leinders en haar bemanning zetten een score van 11-7-15 neer. Leinders: “In die tweede race hadden we een goede start en dan heb je gelijk alles beter onder controle. Dat gaf ons vertrouwen dat we op de juiste weg zitten. Nu moeten we gaan fine tunen om standaard in de top tien te kunnen finishen.” Na zes wedstrijden eindigde het vanUden-TU Delft-Van Oord Zeilteam als dertiende in het algemeen Mumm 30-klassement.

Vernieuwd team traint bij Heiner

Na de eerste drie campagnes van Team Delft Challenge nam in 2007 een vers studententeam het roer over. Dit debuterende gezelschap legde vorig jaar, onder leiding van de schippers Suzanne Leinders en Michiel van der Meulen, beslag op de zesde plek in het studentenklassement (24ste overall). Vier zeilers van toen stroomden door naar dit seizoen en de ontstane gaten zijn inmiddels vrijwel allemaal ingevuld. Leinders: “We hebben van de winter een week bij Team Heiner gevaren. Daar hebben we in het kader van de selectie meerdere mensen aan boord gehad. Daarnaast heeft Roy Heiner ons nog een middag getraind.”

Het vernieuwde vanUden-TU Delft-Van Oord Zeilteam telt inmiddels tien personen, waaronder Nicolas Heiner en navigator Jasper van den Munckhof. Er wordt tevens hard gewerkt aan de ontwikkeling op meteorologisch gebied. Leinders: “We zijn vaak bij een leraar van de Zeevaartschool geweest. We hebben contact gehad met Peter Thans en het is de bedoeling dat we een keer bij hem en solozeiler Lucas Schröder langsgaan.”

Er ontbreken echter tot dusver nog drie teamleden. Leinders: “Aanvankelijk wilden we het aantal bemanningleden laag houden, maar ze hebben de Atlantische route zo zwaar gemaakt dat we toch willen uitbreiden.” Het Atlantische traject bevat vijf etappes, waarvan drie rond de 180 nautische mijlen lang zijn. Daarna steken de schepen per vrachtwagen over naar de Middellandse Zee, waar de nadruk vooral op inshore races ligt. In het weekend van 22 tot en met 24 juli finisht de vloot in Hyeres.

Drukke voorbereiding

In de aanloop naar de Tour de France à la Voile 2008, werken de ambitieuze studenten een druk zeilprogramma af. In april verschijnen ze aan de start van de vanUden Reco Stellendam Regatta en kort daarna nemen ze deel aan de offshores van de ABN AMRO North Sea Regatta. Leinders: “Vervolgens doen we mee aan de inshores in Scheveningen en de Deauville Week wordt de laatste krachtmeting voor de Tour. In Frankrijk willen we de top drie van de studententeams halen.”

Voor meer informatie over het team, zie http://www.delftchallenge.nl/
Foto’s : Pierrick Contin/spi Ouest France 2008

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: