Hydroptère terug te water met maar één doel: de 50 knopen snelheidsgrens doorbreken

De Hydroptère is gisteren, woensdag 26 maart, in de loop van de namiddag aangekomen in de haven van La Trinité sur Mer (FRA).
Men heeft de afgelopen 6 maand in een werf aan de configuratie van de futuristische trimaran gewerkt. Een configuratie gericht op pure snelheid en met maar één doel voor ogen: de mythische kaap van 50 knopen snelheid onder zeil passeren.

Vorig seizoen heeft de vliegende trimaran twee snelheid wereldrecords gevestigd. In april 2007 haalde ze een gemiddelde snelheid van 44,81 knopen over een afstand van 500 meter. En in diezelfde maand klokte ze gemiddeld 41,69 knopen over 1 zeemijl. Hiermee werd ze het snelste zeilschip ter wereld over deze afstand.

Te water latingTe water latingGesterkt door deze resultaten heeft de ploeg van Alain Thébault beslist om het roer om te gooien en zich te gaan concentreren op het absolute snelheidsrecord met de mythische grens van 50 knopen in gedachten.

Het jaar 2008 is dus gewijd aan pure snelheid en men heeft de Hydroptére hiervoor speciaal getuned.

Hiervoor zijn studies en experimenten uitgevoerd door een ploeg van ingenieurs, in samenwerking met de ‘Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne. Het tuig, het platvorm, de vinnen en roerbladen zijn allen minuscuul aangepast om het theoretische snelheidspotentieel van de meerromper boven de 50 knopen te brengen.

De volgende dagen zal men een serie testen doen met het nieuwe tuigage, alsook met de nieuwe zeilen. Daarna zal de vleugel trimaran getransporteerd worden tot in Lorient, waar ze op een cargo richting Middellandse Zee zal worden gezet. Na een laatste assemblage in Marseille moet de Hydroptère dan klaar zijn om de snelste zeilmachine op deze planeet te worden.

Meer info: www.hydroptere.com
Foto’s : © Hydroptère en A.Pilpré/Sea&Co

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: