Michel Kleinjans zet nieuwe refentietijd tussen Marseille en Cartaghena

Michel KleinjansZondagavond om 21u44m30s vestigde Michel Kleinjans met zijn Open 40 ROARING FORTY een nieuwe referentietijd voor sologezeilde monohulls tussen het Zuidfranse Marseille en Cartaghena in Tunesië. De nieuwe referentietijd bedraagt 1d21u24m20s.

Op zaterdagochtend om 20 minuten na middernacht pas gooide Michel Kleinjans de trossen los in Marseille: ‘pas’, want eigenlijk wou onze Belgische zeezeiler enkele uren vroeger vertrekken. Een lokale winsdstilte deed hem besluiten om zijn start iets uit te stellen, tot ongenoegen van de official van de WSSRC: die brave man had eigenlijk een etentje gepland, en hoorde Michel’s besluit om de start uit te stellen met lede ogen (en dito maag) aan...

Gemiddelde snelheid boven 10 knopen

Meteen na de start pikte de ROARING FORTY een 15 knopen sterke noordwestenwind op die de snelheidsmeter prompt boven de tien knopen deed uitkomen. Fantastische zeilcondities, na drie uur zeilen bekroond met een uitschuiver van jewelste, die Michelm deed besluiten om de spi er toch maar eventjes af te halen, om de schipper wat rust te gunnen.

Tegen de ochtend was de westenwind aangewakkerd tot een lekkere 25 knopen, en met een gemiddelde snelheid van 10 knopen gleed de Open 40 voor richting zuidpunt van Sardinië en verder naar Tunesië. Michel logde 90 mijl in iets minder dan 9 uur. Michel stuurde 3 uur zelf, maar blijft de stuurautomaat nog altijd een fantastische uitvinding vinden.

Technische problemen

In de vroege ochtend, wanneer u en ik nog lekker knus over superjachten dromen, moest Michel een tweede keer de mast in om de spinnaker uit een innige omstrengeling met de voorstag te bevrijden. Kort daarna knapte de grootzeilval.

Enkel onder Code Zero liep de ROARING FORTY nog 10 knopen. “Ruim voldoende” vond de schipper, die zich prompt op een korte slaap trakteerde, vooraleer weer de mast in te gaan om een nieuwe val te steken. Al bij al verloor hij met deze technische problemen een kleine drie uur van het recordschema dat hij samen met weer-kenner Fritz Buyl had opgesteld.

Na deze geslaagde repetitie verhuist de ROARING FORTY straks weer naar België voor enkele technische verbeteringen. Op het einde van de zomer vertrekken Michel Kleinjans en de ROARING FORTY dan naar Portimao, waar ze op 12 oktober de start zullen nemen van de Portimao Global Ocean Race, een wedstrijd rond de wereld voor 40- en 50-voets zeiljachten. Michel wil absoluut de eerste Belg zijn die solo racend de wereld rondzeilt. En wie zou hem dat niet gunnen?

www.michelkleinjans.be

Labels

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: