International OPTISPRING Regatta 2008 werd top evenement

OptimistAfgelopen weekend werd de International Optispring Regatta gezeild vanuit Stellendam op de Haringvliet. De wedstrijd, een organisatie van de Belgische Optimist-klasse in samenwerking met WSV Helius, stond onder leiding van Peter De Jeu en Frank Beverwijk. Door de voorspelde harde wind haakten in extremis nog enkele deelnemers af, maar uiteindelijk kwamen 144 zeilers aan de start, naast de beste Benelux-zeilers, ook internationale toppers uit Denemarken, Spanje, Frankrijk, Groot-Britannië, Duitsland en Zweden.

In tegenstelling tot vorig jaar speelde het weer deze keer geen spelbreker, hoewel het zaterdagmiddag even kritisch werd. Na de eerste reeks - gewonnen door Stijn Van Hoye (BEL) - werd rond de middag op het startschip voortdurend 25-30 knopen (7 Bft) gemeten en besliste de wedstrijdleiding om de vloot terug naar de haven te sturen. Kort na de middag temperde de wind net onder de 25 knopen en nog 2 reeksen werden gevaren. Na de eerste dag stonden 3 favorieten op een kluitje : Jolbert van Dijk (NED), Jens Marten (GER) en Stijn Van Hoye (BEL).

Zondagmorgen stond er terug een strakke wind en bovendien viel er ook nog een pak regen uit de lucht. De wedstrijdleiding besloot om het even te laten overwaaien en te wachten tot de golfslag aan lagerwal wat minderde. Na een kort uitstel kon iedereen het water op en werden er nog eens 3 mooie reeksen afgewerkt, voor de voorziene ultieme starttijd van 15.00u.

Overall winnaars optispring 2008Overall winnaars optispring 2008De strijd voor de eerste plaats bleef spannend tot het einde. Na 4 reeksen stonden de 4 eerste met slechts één punt verschil, maar uiteindelijk won Jens Marten (GER) met 2-1-2-1-1-1. Jens was op de terugweg van de Paastrofee in Riva del Garda (Italië) waar hij 6de werd op bijna 1’000 (!) Optimisten. Tweede werd Jolbert van Dijk (NED) op 2 punten en het podium werd vervolledigd door Stijn Van Hoye (BEL) die hiermee zijn prestatie van vorige week op de Easter Regatta bevestigt.

Eerste meisje werd Daphne van der Vaart (NED) voor Annabel Vose (BGR) en Adriana Rodés (ESP).

Bij de Bejamins (tot 12 jaar) won Adria Alvarez (ESP) voor Gabriël Wempe (NED) en Aurélie Van Schoote (BEL).

Winnaars wisselbeker optispring 2008Winnaars wisselbeker optispring 2008De prachtige Optispring Challenge Cup, het landenklassement, werd gewonnen door Nederland (Jolbert van Dijck/Max Deckers/Kevin Peet) voor Duitsland (Jens Marten/Paul Kübel/Hannes Marten) en België (Stijn Van Hoye/Quiten Lootens/Sébastien Devos) met gelijk aantal punten. (foto)

De perfecte organisatie te land en te water, het hoge niveau van de deelnemers uit heel Europa en de vele felicitaties bevestigen de know-how in de Lage Landen om dit soort topregatta’s te organiseren. Begin april volgend jaar zijn we er weer !

verslag: Herman & Dirk
foto's: optispring regatta 2008

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: