Laatste IJspegel 2007-2008, spinnakerzondag, seizoen Scheveningen, zomertijd

IJspegelZaterdagavond geeft Post Ouddorp windkracht 7 op voor zondagmorgen, de laatste IJspegel van het winterseizoen. Uiteraard is het comité er op gebrand te kunnen varen. Een spetterend einde van de IJspegelserie staat hoog op het prioriteitenlijstje. Door de stormwaarschuwing van Ouddorp gaat men wat bezorgt ter kooi. Tenslotte is het morgen de dag van de champagne, de oesters en de te verloten spinnaker.

Op zondag blijkt het mee te vallen. Zuid 5-6 ruimend ZW en in de loop van de dag variabel 1-3 is het weerbericht van Windline en Ouddorp. Vol goede moed gaat het comité met de ALBATROS naar buiten om 2 mijl N-NO van de haveningang voor anker te gaan. De wind blijkt echter meer in de oost te zitten dan aanvankelijk werd gemeten en zo moet Gerrie het anker weer omhoog lieren en stuurt Willem de ALBATROS naar de meest geschikte plek voor het starten van de wedstrijden van de laatste IJspegel. Voor het eindresultaat van deze IJspegelserie is het nog spannend. In de Uniform klasse verdringen ANTARES en HAPPY elkaar voor de eerste plaats en in de Viktor klasse zijn het GEMS en ELAN die om de eerste plaats strijden.

Als eerste meldt zich de ROSETTA. Er komt een bericht over de VHF. Er moeten plaatjes geschoten worden. Het comité is nergens te beroerd voor en aan alle eisen wordt voldaan. En zo komt de ROSETTA in volle glorie op de digitale camera.

Om 11 uur is er een mooie start van de ORC1 en X 35 klasse. Mooi verdeeld over de lijn vertrekken zij tijdens een stevige regenbui naar de bovenboei. De verrekijkers van het comité worden gepoetst en zo kunnen de Uniforms ook vertrekken. De REDAN, AGAINST ALL ODDS en HAPPY gaan te vroeg. REDAN dipt al tijdens de call, andere twee komen keurig terug. Bij de Viktor klasse zie je strijd tussen GEMS en ELAN in volle glorie ontbranden. Tijdens een keurige start gaat ELAN iets eerder over de lijn dan de GEMS. GEMS gaat daar in volle speed achteraan. Op de ALBATROS wacht men vol spanning af wat het allemaal op zal gaan leveren.

De wind draait wel alle kanten op. Ondertussen werkt een ieder hard. De een om zo hard mogelijk te gaan de ander om te overleven. De eerste spi´s komen al weer naar beneden. STELLA MARIS gaat voorop. De boothandling ziet er veel beter uit dan aan het begin van het seizoen. Boeirondingen kunnen nog iets beter, maar er zit speed in deze boot

De X-35 ´s zorgen voor prachtige plaatjes met volle spi´s. QUANTUM gaat voorop gevolgd door YELLOW ROSE. Helaas heeft de YELLOW ROSE prolemen met een zeillat in de genua en moeten zij de nieuwkomer van deze dag de PERFECT TEN met John Parker voor laten gaan. Deze John Parker doet mee met het X-35 circuit vanwege de leuke en goede competitie in de X-35 in Nederland.

De BLUE FINN van Patrick Horst vaart weer op volle toeren. Zagen wij daar Gerd Jan Poortman aan boord? In ieder geval komt de BLUE FINN volop onder stoom om de boei heen zetten. Zij moeten de ZEEZEILSCHOOL wel voor laten gaan en de MATCHLESS voert het Uniformveld aan. Een weliswaar geen nieuw, maar wel een lang niet gezien, gezicht is Frans Sluijters op de X-STREAM. GEMS komt als eerste in de Viktorklasse. ELAN volgt dapper.

Dan gaan de eersten finishen. BLUE FINN, MATCHLESS, ANTARES en HAPPY zijn de eersten. MATCHLESS wint. QUANTUM is de eerste bij de X 35 ´s . ROSETTA wint de ORC 1 en ELAN overruled toch de GEMS en neemt de eerste plaats van deze race voor haar rekening.

Op het startschip gebeurt ook een en ander. De wind is aardig geruimd tijdens deze eerste race en de boven boei moet naar rechts. Mario en opstapper zijn al naar de bovenboei gedirigeerd en pakken deze op zodra de laatste boot hem heeft gerond. Bovenboei gaat naar 190 graden. Nieuwe starts worden aangekondigd. Een verzoek om de communicatie in het Engels te doen wordt door het comité gehonoreerd. Een Cowesweek gevoel komt boven drijven. Wel een beetje overdreven om de ALBATROS “Castle One” te noemen. Dan wordt er weer volop gevaren. Alleen de WAIKABUBAK van de X-35´s komt niet terug voor een “X¨-vlag call en krijgt een OCS.

Zwaar spinnakerweertjeZwaar spinnakerweertjeOpvallend bij deze race is dat in de Viktorklasse de GEMS geen spi vaart. De OMEGA in volle glorie met haar spi verschijnt. De REDAN boei drie vergeet en de IJSVOGEL deze boei ernstig overvaart, maar keurig terug gaat om reglementair te finishen. Er zich een hevige strijd ontspint tussen QUANTUM en PERFECT TEN. Prachtig gijpend komen zij naar beneden en tenslotte wint de PERFECT TEN, maar heeft QUANTUM zijn X vlag heel erg goed hersteld.

En dan is de prijsuitreiking bij Raar. Frans Sluijters wordt weer ingezet en met een Kiss Miss Nataschja beleven wij weer bekende beelden van prijsuitreikingen van onze Good Old Frans.

Tijdens de prijsuitreiking komen de sponsoren aan het woord. Murphy&Nye geeft prachtige zeiljacks weg voor de winnende teams. Volgend jaar gaan ze weer voor de IJspegel. De spinnaker wordt verloot door Marcel Schuttelaar die aangeeft voor volgend jaar weer mee te doen met de IJspegel samen met Hagoort Sails, Maritiem, Intro en AVL.

Tenslotte wordt de winnaar van de spi de GEMS.

Het comité sluit de IJspegel af. Het volgend evenement is de Van Uden - Reco. Maar zeker zien wij u weer op de North Sea Regatta. En natuurlijk tot de volgende IJspegel in oktober!!

verslag: Aly Anink-van Driel
foto's: ton

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: