De Koning en Berkhout gaan voor goud tijdens de Spelen met een nieuwe boot

Drievoudig wereldkampioenen in de Olympische 470 klasse Marcelien de Koning en Lobke Berkout presenteerden op 4 maart 2008 samen met DSM innovatieve partner in sport van NOC*NSF, hun speciale Olympische boot op de HISWA 2008.

De Nederlandse Olympische 470-zeilsters gaan deze zomer in Qingdao met een nieuwe boot voor goud. NOC*NSF voorzitter Erica Terpstra was aanwezig om de boot te dopen. Deze boot is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen DSM, NOC*NSF en de Olympische zeilers van het Watersportverbond.

De nieuwe Olympische boot is gebouwd met behulp van een gecertificeerde mal voor de 470-klasse waarbij speciaal ontwikkelde composiet laminaten van DSM zijn toegepast die zorgen voor een uiterst stijve constructie bij een minimaal gewicht. Het DSM materiaal komt voort uit de kennis die is opgedaan bij de ontwikkeling van langere en sterkere bladen van grote windmolens. Het materiaal zorgt ervoor dat de boot zo goed mogelijk in het water ligt bij de typische golfslag in China. Hierdoor is het energieverlies minimaal en kan de snelheid van de boot zo goed mogelijk worden gehandhaafd.

De Koning en Berkhout hebben het afgelopen jaar intensief getraind met een prototype van de nieuwe boot. ‘De nieuwe Olympische boot bevat het beste van twee werelden: een perfect gegoten vorm met precies de juiste stijfheid wat de snelheid ten goede kan komen. Die combinatie was niet eerder beschikbaar. We zijn blij dat we hiermee mogen zeilen’, aldus Marcelien de Koning.

Foto © Remmelt Staal

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: