Na record Route de l’Or gaat Gitana 13 op zoek naar volgend historisch feit

Gitana 13Vorige week verbrak de maxi-catamaran GITANA 13 de recordtijd uit 1998, gevestigd door Yves Parlier en de zijnen, in de Route de l’Or. De afstand New York – San Francisco via Kaap Hoorn werd afgelegd in 43 dagen en 38 minuten, ruim 14 dagen sneller dan de monohull van Parlier destijds.

De cat, eigendom van Groupe LCF Rothschild, voer donderdag 28 februari even na 17 uur GMT onder de beroemde Golden Gate Bridge en finishte na 16’398 zeemijl in de buurt van het beruchte eiland van Alcatraz. Ze haalde daarbij een gemiddelde snelheid van 15,88 knopen. Niet mis, als je herinnert dat ze 5 dagen slecht-weer-verstopppertje speelden net voor de passage van Kaap Hoorn.

Appels met citroenen?

Bemanning Gitana 13Bemanning Gitana 13Niet vergelijkbaar hoor ik je denken, een maxi catamaran van 33 meter lang tegen een monohull met om en bij de 18 meter lengte. En toch. Yves Parlier en zijn bemanning hadden in 1998 ideale omstandigheden voor hun omzeiling van het Zuid-Amerikaanse continent. Terwijl Lionel Lemonchois en de zijnen door verschrikkelijk stormweer ter hoogte van Kaap Hoorn zelfs 5 dagen moesten gaan schuilen. En de route na de passage van die beruchte rotspunt was alles behalve favorabel voor een cat. Heel licht weer en veel aandewindse koersen.

Reden van succes

Volgens de 48-jarige Franse schipper ligt het succes voornamelijk bij de goede behandeling van de boot. Niets kapotvaren, weten wanneer je snel kan gaan en vooral weten wanneer de voet van het gaspedaal moet en er zekerheid moet ingebouwd worden. Gaan bijliggen voor de kust van Patagonië was daar een mooi voorbeeld van. De Kaap proberen ronden met 60 knopen wind op kop zou zelfmoord zijn geweest.

Daarbij komt nog dat geen enkele multihull ooit dit record heeft aangevallen. Dus GITANA 13 was met haar bemanning de eerste, en ook dat historisch precedent neemt niemand haar ooit nog af. Al hopen ze zelf dat zij nu een voorbeeld hebben gesteld en dat andere multihulls hun record gaan aanvallen.

Gitana 13 aan Golden GateGitana 13 aan Golden GateVolgend objectief is een aanval op de recordtijd in de afstand San Francisco – Yokohama. Deze is momenteel in handen van GERONIMO en bedraagt 14 dagen 22 uren en 40 minuten. GITANA 13 ligt stand-by in San Francisco en men wacht op een gunstig weervenster. De start is voorzien binnen ongeveer 14 dagen.

Ondertussen geniet de bemanning na ruim 6 bewogen weken op zee van een welverdiende rust in Frankrijk, met uitzondering van één vrijwilliger die een oogje in het zeil houdt in Amerika.

Alle cijfers van het record

Start te New York: woensdag 16 januari, om 17u29 Franse tijd.
Passage aan de evenaar (Atlantische Oceaan): woensdag 23 januari, om 8u24 Franse tijd, in 6 dagen 14 uur en 52 minuten.
Passage aan Kaap Hoorn: vrijdag 8 februari, om 0u54 Franse tijd, in 22 dagen 7 uur en 25 minuten.
Passage aan de evenaar (Grote Oceaan): dinsdag 19 februari, om 1u56 Franse tijd, in 33 dagen 8 uur en 27 minuten.
Aankomst te San Francisco: donderdag 28 februari, om 18u07 Franse tijd, in 43 dagen en 38 minuten.

foto's Gitana S.A.
www.gitana-team.com

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: