Bernard Stamm is nieuwe wereldkampioen IMOCA klasse 2007

Bernard StammDe Zwitser Bernard Stamm (CHEMINEES POUJOULAT) is wereldkampioen IMOCA 2007 geworden na een spannend seizoen. Hij ging zijn landgenoot Dominique Wavre (TEMENOS) en Fransman Jean Pierre Dick (PAPREC-VIRBAC) vooraf. In de herfst van 2007 stonden met de Barcelona World Race en de Transat Jacques Vabre immers nog 2 series uit het IMOCA wereldkampioenschap op het programma. Stamm, winnaar van de Velux 5 Oceans en leider op dat moment, moest nog rekening houden met Jean Le Cam, Dominique Wavre en Jean Pierre Dick.

Aan boord van CHEMINEES POUJOULAT veroverde Stamm de derde plaats in de Transat Jacques Vabre en vergrootte daarmee zijn voorsprong in het IMOCA wereldkampioenschap en kon niet meer worden bijgebeend worden. De Zwitser won het wereldkampioenschap al eerder in 2003 en volgt hiermee Jean Le Cam op.

Cheminees PoujoulaitCheminees PoujoulaitEerder wonnen de Fransman Roland Jourdain (2001 en 2002) en de Brit Mike Golding (2004 en 2005) deze titel ook al twee maal. De komende jaren zal de strijd om deze titel, toch een referentie in oceaanracen, allicht alleen maar spannender worden. In dit wereldkampioenschap tellen volgende wedstrijden mee: Calais Round Britain Race – Rolex Fastnet Race – Transat Jacques Vabre – Barcelona World Race.

Enkele reacties:

Bernard Stamm:
"Dit is het resultaat van het lange en intensieve werk van mijn ploeg, samen met de trouwe steun van mijn partners. Ik ben heel gelukkig en trots om mijn titel en deel hem van harte met hen."

Dominique Wavre:
"De tweede plaats in het wereldkampioenschap is een bevredigend resultaat voor mij. Ik draag dit graag op aan Michèle Paret, mijn co-schipper in de Barcelona World Race, mijn technische ploeg en de sponsor Temenos. Dit IMOCA kampioenschap getuigt van de internationalisering van deze klasse, waarin niet minder dan 29 schippers uit 6 verschillende naties waren ingeschreven."

Klassement van de eerste vijf:

1. Bernard Stamm (SUI), Cheminées Poujoulat – 124 ptn
2. Dominique Wavre (SUI), Temenos – 114 ptn
3. Jean Pierre Dick (FRA), Paprec-Virbac – 112 ptn
4. Jean Le Cam (FRA), VM Matériaux – 104 ptn
5. Alex Thomson (GBR), Hugo Boss – 76 ptn

Palmares van het IMOCA WK:

2001: Roland Jourdain (FRA)
2002: Roland Jourdain (FRA)
2003: Bernard Stamm (SUI)
2004: Mike Golding (GBR)
2005: Mike Golding (GBR)
2006: Jean Le Cam (FRA)
2007: Bernard Stamm (SUI)

www.bernard-stamm.com

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: