America’s Cup team Alinghi kapseist tijdens training met ORMA 60 Foncia

Foncia gekapseisdTijdens een training afgelopen zondagmorgen van America’s Cup team Alinghi ter hoogte van de kust van Lorient, Frankrijk, is FONCIA gekapseisd. De 10 bemanningsleden, waaronder Alain Gautier, waren flink geschrokken maar ongedeerd. Al werden twee bemanningsleden – Piet van Niekerk en Fancesco Rapetti – wel voor verzorging kort gehospitaliseerd. Alinghi zeilde hun gehuurde FONCIA, zelf 60 voet lang en 57 voet breed, in een 20 knopen sterke wind met behoorlijk woelige zee. De ORMA 60 boorde zich in een golf en sloeg overkop.

Is dit een slecht voorteken voor het Zwitserse America’s Cup syndicaat? En dat met de zitting van het Hooggerechtshof van New York in het verschiet. Deze staat immers op de agenda voor aanstaande woensdag. Zowel Alinghi als BMW Oracle Racing is aan gelijkaardige trainingprogramma’s bezig om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op de 33e America’s Cup, een duel tussen beide teams.

Toen ging het nog goedToen ging het nog goedIronisch genoeg vertoeven beide ploegen zelfs in hetzelfde hotel in Lorient. En beiden trainen op ORMA 60 trimarans, die eigenlijk een perfect schaalmodel zijn van het 90 bij 90 voet ‘kieljacht’ dat omschreven werd in de Notice of Challenge door de Golden Gate Yacht Club.
Alleen, BMW Oracle verkoos om hun ORMA 60, GROUPAMA, binnen te houden met zulk weer.

Wat de gevolgen zullen zijn voor het trainingsprogramma van Alinghi valt nog te bezien. Vast staat dat het Zwitserse team het voorlopig zal moeten stellen met hun beide Extreme 40’s om meer multihull zeilervaring op te doen. Het ongeval wijst er in elk geval op dat belangrijke posities aan boord best bezet zullen worden door ervaren multihull zeilers. De vraag is nu of het ‘gewone America’s Cup team’ op korte termijn kan worden omgeschoold tot ervaren multihull zeilers?

Het lijkt er in elk geval op dat BMW Oracle alweer een belangrijk voordeel heeft bekomen, en dit keer op het water.

Bron: www.alinghi.com
Foto’s: TNT media en Jacques Vapillon/Alinghi

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: