GITANA 13 valt record tussen San Francisco en Yokohama aan

Gitana 13De timer loopt weer aan boord van GITANA 13. De maxi catamaran is immers op zaterdag 29 maart om 22u45’45” GMT vertrokken om het Noordelijk deel van de Stille Oceaan zo snel mogelijk over te steken. De snelste oversteek tussen San Francisco (V.S.) en Yokohama (Japan) dateert van april 2006 en is gevaren door Olivier de Kersauson en zijn team aan boord van GERONIMO.
De te kloppen tijd bedraagt 14 dagen, 22 uur, 40 minuten en 41 seconden.

Na de succesvolle recordpoging in de Route de l’Or, gevaren tussen New York en San Francisco omheen Kaap Hoorn, is de bemanning voor de volgende recordpoging licht aangepast. Er is nu 11 man aan boord, dus eentje meer in vergelijking met de vorige recordtocht. Schipper Lionel Lemonchois mag nu Jacques Vincent, Jean-Baptiste Epron, Cyril Dardashti, Stefan Fodor en Kojiro Shiraishi op de tweeromper van Baron Benjamin de Rothschild welkom heten.

En vooral de Japanse zeiler Kojiro Shiraishi, nog 2e in de Velux 5 Océans 2006-2007, wordt als een duidelijke aanwinst voor het team gezien. Het aanlopen van de Japanse kust is alles behalve simpel, en lokale kennis is een echt pluspunt.

Het zal weerom de getalenteerde Sylvain Mondon van Météo France zijn die het team weerkundig zal bijstaan en zal helpen de ideale, lees snelste, route te vinden langsheen de verschillende weersystemen die ze zullen tegenkomen op hun weg. En laat de naam ‘Stille’ oceaan je vooral niet in de war brengen. Het kan er best wel spoken. De weersystemen die er circuleren, groeien vaak mee tijdens hun oversteek.

GITANA 13 is van start gegaan in een 20 tot 25 sterke noordwester, die nog zou aanwakkeren tot 30 – 35 knopen. Deze ideale windhoek moet de 33 meter lange zeilbolide al onmiddellijk voordeel geven tegen over zijn virtuele concurrent, GERONIMO. Om het record van hen af te snoepen, moet GITANA 13 ten laatste zondag 13 april om 21u25’26” GMT in Yokohama arriveren.

bron: www.gitana-team.com

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: