Zullen de Goofies van april wel kunnen doorgaan?

Haveningang ColijnsVandaag, 1 april 2008, liep er een ietwat verontrustend bericht binnen op de ClubRacer redactie. Naar het schijnt zou de voltallige vissersvloot van Colijnsplaat de acties van hun Franse collega’s zodanig hebben weten te appreciëren, dat ook zij nu een actie met een blokkade van de haven in overweging nemen. En dat zou dan moeten doorgaan aanstaande zaterdag. Inderdaad, tijdens de komende winter zeilwedstrijd van de Goofies.

Aat PRYLVISCH, zelf visser en kapitein op de Y69, liet aan de redactie volgend statement: “Het is waar dat onze Franse collega’s het tegenwoordig zwaar te verduren hebben met al die verschillende quota en dure dieselprijzen. Hunne president met zijn schoon madam laat hen daar blijkbaar flink in de kou achter. Dan is het normaal dat ze zelf acties ondernemen.”

Maar ook in Zeeland zijn er ernstige problmemen stelde hij: “Maar eerlijk gezegd hebben wij het hier in Zeeland, en meer bepaald op de Oosterschelde, ook niet makkelijk. Tijdens het uitvaren om te gaan vissen worden we meer en meer geconfronteerd met die ‘strand-jeannetten’ (tja, ’t is en ’t blijft nen visser, red) op hun plastieken speelgoed dozen. Of da nu nen Swann of nen Bavaria is, maakt voor ons allemaal nie uit. Dat organiseert zo maar wedstrijden waardoor het aan het havenhoofd al bijna zo erg aan het worden is als op den A1 of den E40. File, file en nog ne keer file bij het uitvaren.”

Y69 aan een rooie boeiY69 aan een rooie boeiEn ook tijdens het varen op de Oosterschelde zelf ondervond de visserijvloot ongemakken van de zeilende gemeenschap: “Maar nog erger is het feit dat wij aan de boeien amper ruimte krijgen van die f*** heren met hun mooie zeilpakkies aan. Overlap of genen overlap, dat veegt overal zijn botten aan. En als ons netten over bakboord liggen, komt er geheid eentje afgevaren die ondanks zijn stuurboord zeilvoering toch nog vlak voor ons langs wil, al kan het eigenlijk niet. Sch-an-da-lig meneer den editor. Tja, en protesteren ken nie hé, dus…”

Een compromis lijkt niet meer mogelijk: “Zaterdag aanstaande gaat het blok erop. Meelij met die mensen en hun favoriete hobby? Meneer, ze schrijven het uit als zijnde ‘winter’wedstrijden, toch? En wat zijn we ondertussen? Just, …..lente. Wel het moet nu maar eens genoeg zijn. Ons besluit staat vast. Dat die zeilerkes van mijn kl… (gecensureerd, red) nu ook maar eens ondervinden wat het is niet te kunnen uitvaren. Daarbij, wij waren hier eerst. Die twee broerkes Goofen deden het nog in hun broek toen wij al de hoge golven trotseerden om onze visnetten vol te krijgen.”

Deze acties zullen ongetwijfeld tot verhitte discussies kunnen leiden. Op het forum kan men verder alle informatie opvragen en natuurlijk deelnemen aan de discussie.

Het ClubRacer editors team.

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: