Gitana 13 verpulvert het record op de afstand San Francisco – Yokohama

Gitana 13Deze donderdagmorgen 10 april om 0u58 is GITANA 13 gearriveerd in de baai van Tokyo, net voor Yokohama. Ze heeft de theoretische afstand van 4’482 zeemijl die San Francisco en Yokohama scheiden afgelegd in 11 dagen 12 minuten en 55 seconden.
De maxi catamaran, geschipperd door Lionel Lemonchois en eigendom van Baron Benjamin de Rothschild, doet hiermee 3 dagen 22 uren 27 minuten en 46 seconden beter dan de GERONIMO in 2006.

Vertrokken in San Francisco (USA) op zaterdag 29 maart voor hun tweede recordpoging uit hun campagne van 2008, heeft GITANA 13 de theoretische 4’482 zeemijl afgehaspeld aan een gemiddelde snelheid van 16,96 knopen. Maar in realiteit heeft de 11 koppige bemanning van de maxi catamaran er 5’616 zeemijl op zitten, en lag de gemiddelde snelheid dus eigenlijk rond de 21,26 knopen.

Omwegje van ruim 1'100 zeemijl

Deze omweg om de Japanse kust te bereiken wordt vooral gevaren om ijsbergen te vermijden, om eilanden die op de ideale weg te vermijden en natuurlijk om het beste weersysteem op te pikken. Hierdoor hebben ze een veel zuidelijker route gevaren dan de op kaart veel kortere noordelijke route.

Met een maximum snelheid van 39,7 knopen op het log heeft de bemanning ook hun persoonlijke record gebroken op deze oversteek. De beste 24 uurs afstand tijdens deze overzeiling bedraagt 612 zeemijl. En uiteindelijk zou GITANA 13 1’032 zeemijl virtuele voorsprong hebben geteld op GERONIMO destijds.

Storm onderweg

Aandachtig sturen aubAandachtig sturen aubEn ze hebben het echt niet cadeau gekregen. Tijdens het tweede deel van de oversteek kregen ze af te rekenen met een heuse storm, met windstoten tot 58 knopen op de teller. Een storm met alles erop en eraan: hevige windstoten, bliksem, stortregen en golven tot 10 meter hoog. De boothandeling op dat moment had meer met acrobatie dan met goed zeemanschap te maken. De golven afsurfend tegen snelheden van boven de 30 knopen was heel zwaar voor de bemanning en de stuurman. Ieder foutje zou onmiddellijk zijn worden afgestraft. Verder is het in deze condities niet makkelijk voor de ploeg stand-by om wat slaap mee te pikken, want zelfs in deze hectische condities zijn ze aan boord gewoon op wachtconfiguratie blijven draaien.

Wat volgt nu?

GITANA 13 blijft in Yokohama tot begin mei, waarna een volgende recordaanval zal plaatsvinden in de Zee van China. Om te beginnen gaan ze de afstand Yokohama (Japan) – Dalian (China) die zo’n 1’500 zeemijl bedraagt, opnieuw chronometreren. Vervolgens staan er nog sprint records op het programma tussen de achtereenvolgende steden Qingdao, Taïpei, Hong-Kong en Macao, om daarna de Route du Thé aan te pakken. Ze zijn in elk geval schitterend begonnen.

De recordploeg bestond uit:

Het record-teamHet record-teamLionel Lemonchois (schipper), Jacques Vincent (stuurman), Ludovic Aglaor (stuurman),
Cyril Dardashti (trimmer), Olivier Wroczynski (trimmer, informatica), Jean-Baptiste Epron (trimmer, fotograaf), Nicolas Raynaud (trimmer, video), Stefan Fodor (trimmer), Kojiro Shiraishi (trimmer), David Boileau (N°2, trimmer) en Léopold Lucet (N°1, medisch verantwoordelijke)

Bron: www.gitana-team.com
Foto’s: Yoichi Yabe/Gitana SA en Yvan Zedda/Gitana

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: