Miami 11 april, eerste racedag van het Wereldkampioenschap Star

Star classOm 12 uur plaatselijke tijd ging de eerste race van het Star wereldkampioenschap van start. Het wedstrijdcomité heeft een upwind- downwind baan uitgelegd van 3.9 km in zuidwestelijke richting. Er staat 10 knopen wind en de wind shift voortdurend. De golven zijn van het type “klotsgolven”. Er hebben zich 104 Stars gemeld op een startlijn van maar liefst één kilometer breed. De Stars starten namelijk niet in poules van ca 30 boten zoals dit bij de meeste wedstrijden gebruikelijk is, het is zelfs statutair geregeld dat alles tegelijk moet starten, wat uiterst spectaculaire starts geeft.

De eerste start verloopt in totale chaos en eindigt dus met een general recall. Het comité besluit gelijk maar de zwarte vlag te zetten voor de volgende start. Om kwart over twaalf gaat het veld dan voor de tweede keer over de lijn. Er zijn enkele boten “black flagged”. Het is de Rus Tarakanov, De Oostenrijker Tomasini-Grinover, De Braziliaan Grael, De Zwitser Zimmerman en de Duitser Merkelbach.

Wedstrijdverloop:

Megalange startlijnMegalange startlijnAls eerste komen bij de bovenboei aan Pickel/ Borkowski uit Duitsland gevolgd door een Japanse boot (Suzuki/ Wada). Op de Derde plaats ligt Oud Olympisch kampioen Finn Kusznierewicz en bemanning Zycki.

Bij de benedenboei is voor het eerst in de Geschiedenis van het WK Star zeilen een Japanse boot op kop. Suzuki / Wada ronden dus als eerste . Gevolgd door Kusznierewicz/ Zycki. Oudgediende Mark Mendelblatt met crew Mark Strube is naar de derde plaats geschoven.

Bij de tweede bovenboei is Kusznierewicz / Zycky voor het eerst op kop gekomen. Gevolgd door Mendelblatt. Pickel is weer een plaatsje opgeschoven naar de derde plaats. Kusznierewicz kan op het voor de windse rak de kop positie vasthouden gevolgd door nog steeds Mendelblatt en Pickel. Het laatste kruisrak zou Pickel de derde plaats weggeven aan het duo Negri/ Viale. Mendelblatt finisht als tweede. De winnaars zijn Mateusz Kusznierewicz / Dominik Zycki.

We spraken vanochtend met Sander Jorissen, een van onze Nederlandse deelnemers:
“Onze doelstelling is bij de eerste 30 te eindigen. Dit is ambiteus, gezien de grote namen op dit evenement, maar doelen moet je stellen. Favoriet voor dit evenement is Robbert Scheidt maar Marazzi en Rohart zijn ook erg goed. Het is heel shifty hier, dus alles is mogelijk. Gisteren was de opening en gisteren werd ook een practice race gevaren, die was moeilijk maar niet interessant, want men haakte bij de bovenboei af."

De top 5 na 1 race:

1. 09 / 8170 Kusznierewicz/Zycki 1 - 1.00p
2. 67 / 8267 Mendelblatt/Strube 2 - 2.00p
3. 25 / 8267 Negri/Viali 3 - 3.00p
4. 72 / 8272 Bromby/White 4 - 4.00p
5. 33 / 8333 Pickel/Borkowski 5 - 5.00p

Onze Nederlandse crews zijn op plaats 64 en 45 geeindigd. Favoriet Scheidt ligt momenteel op een 37e plaats. Oud wereldkampioen Werner Fritz bevindt zich een plaatsje boven Haakman/ Zetzema.

Nog een leuk kiekje:

Oud kampioenen Star classOud kampioenen Star classZoveel zeilkwaliteit zag u nog nooit bij elkaar, de oud wereldkampioenen Star verzamelden even voor de foto: eerste rij zittend van links naar rechts: Xavier Rohart (2003 & 2005), Iain Percy (2002), Hamish Pepper (2006), Torben Grael (1990), Ross Macdonald (1994), Vince Brun (1986). Staand van links naar rechts: Carl Williams (2006), Steve Mitchell (2002), Pascal Rambeau (2003 & 2005), Marcello Ferreira (1990 & 1997), Hal Haenel (1995), Mark Reynolds (1995 & 2000), Magnus Liljedahl (2000), Freddie Loof (2001 & 2004) and Anders Ekstrom (2004). Niet op de foto: Ed Adams (1987) and Alexander Hagen (1982 & 1997).
Photo by Fried Elliott.

Verdere informatie kunt u vinden op www.starworlds2008.com

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: