Dag 2 van het Wereldkampioenschap Star te Miami: favorieten op kop

worlds StarOm 10u50 is het startschip begonnen met het inchecken voor de start van race 2 van het Star wereldkampioenschap. Er staat een zuidwestenwind van 14 knopen met een lokaal buitje, maar dit buitje verdwijnt snel.
Er melden zich 103 boten. Eén boot is dus niet komen opdagen. Het commite besluit om baan 3 te gaan varen. Dit is een upwind-downwind baan. De lengte van de baan is bijna 4 km.

De start is wederom om 12:00 lokale tijd. Net zoals gisteren eindigt de procedure in chaos en besluit het commite om een general te geven. Ook besluit ze om de volgende start met een zwarte vlag te starten, maar niet voordat de startlijn wordt verlegd. Een teken dat het commite de baan er niet goed ingelegd in onze visie. Het commite kan in elk geval te allen tijde een zwarte vlag zetten mocht de situatie dit vereisen in hun visie.

De tweede startpoging eindigt in een hele hoop diskwalificaties (maar liefst 25!), waaronder een hele hoop favorieten. Uiteindelijk is het veld weg en 35 minuten later komen als eerste rond de bovenboei Loyrovic/ Mikulicic uit Croatie, gevolgd door Kusznierewicz/ Zycki die toch wel erg in vorm lijken te zijn dit WK. Grael, Pickel en Horton volgen maar deze zien hun nummers vermeld als zijnde te vroeg gestart. Zij kunnen naar huis.

Hierna gaat het veld als een speer downwind en 17 minuten later rondt Kusznierewicz als eerste. Goede zeiler is dat toch, die Kusznierewicz, in acht genomen dat we zijn naam nu onderhand feilloos kunnen spellen. De Kroaat volgt en wordt op zijn beurt weer gevolgd door Negri/Viale , MacCausland/ Murphy en Buchan/Buchan.

Aangekomen bij de tweede boven boei ronding blijkt dat de posities bij de benedenboei zijn gehandhaafd. Alleen Mark Reynolds die niet door heeft gehad dat hij toch echt gediskwalificeerd is ligt nu op een 5e plaats.

Bij de tweede benedenboei lijken de eerste vier plaatsen geconsolideerd te zijn. Fredrik Loof/ Anders Ekstrom zijn nu doorgeschoven naar plaats 5.

De nummers een tot en met vier houden elkaar in de tang en weten in ongewijzigde positie te finishen, een tweede winst dus voor Kusznierewicz dus. O’Leary en Milne zijn doorgeschoven naar een vijfde plaats en maken hun favorieten rol waar.

Uitslag race 2:
1. 09/8170 – Kusznierewicz/Zycki - POL
2. 39/8339 – Lovrovic/Mikulicic – CRO
3. 25/8266 – Negri/Viale – ITA
4. 95/8195 – MacCausland/Murphy – USA
5. X2/8261 – O’Leary/Milne – IRL
34.74/8263 – Jorissen/Veldhuizen – NED
40.77/8277 – Haakman/Zetzema – NED

Tussenstand na 2 races:
1. Kusznierewicz/Zycki – POL – 1 – 1 -2p
2. Negri/Viale – ITA – 3 – 3 – 6p
3. Mendelbatt/Strube – USA – 2 – 6 – 8p
34.Haakman/Zetzema – NED – 45 – 40 – 85p
37.Jorissen/Veldhuizen – NED – 64 – 34 – 98p

Bron: www.starworlds2008.com

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: