Dag 3 van het Wereldkampioenschap Star in Miami: flink gerommel in het klassement

Worlds StarDe derde dag begint met zeer weinig wind en de wind draait heel extreem op de Star Worlds 2008. Er wordt uitstel gegeven, het start schip vaart een aantal keren naar een andere plaats. Uiteindelijk heeft de wind ongeveer 230 graden gedraaid naar rechts. Uiteindelijk weet het comité bijna anderhalf uur later toch te starten.
Deze keer geen zwarte vlaggen of algemene terugroepen, maar slechts vier individuele terugroepen.
Het zijn de Grieken, de Kroaat Lovrovic, Jens BurMester en de Italianen Tamburini/Ricci.

Vermoedelijk hebben diegenen die gisteren een zwarte vlag hebben gehad vandaag beterschap beloofd, want drie van hen uit die groep zitten als eerste bij de bovenboei. Als eerste ronden de Oekraïners Datsjenko/ Yevseyenko gevolgd door de vooraf als topfavoriet beschouwde Scheidt.
Scheidt wordt gevolgd door de wereldkampioenen van vorig jaar Pepper/ Williams die op hun beurt weer worden gevolgd door de wereldkampioenen van een eerdere editie Rohart/Rambeau. Vijfde in de rij is nog zo'n goede Braziliaanse combinatie Brun / Kraiczyk. Er zijn erg veel goede zeilers daar in Brazilië.

Dit blijkt ook want Robert Scheidt weet zich naar voren te vechten en rondt de beneden boei als eerste. De Oekraïners zijn een plaatsje gezakt. Hamish Pepper weet de derde plek vast te houden.
De derde en vierde plek zijn veranderd, Murray en Palfrey uit Australië zijn naar de vierde plaats opgeschoven en Marc Pickel is naar plaats 5 opgeschoven.

De wind draait een graad of dertig naar rechts en het comité heeft de boeien overeenkomstig verlegd voor het tweede kruisrak. De Fransen Rohart en Rambeau (beiden reusachtige mannen) profiteren van de situatie en weten het kruisrak te winnen en schuiven op naar plaats een. Hamish Pepper profiteert ook samen met de Australiër Murray. Robert Scheidt valt terug naar plaats vier. Nieuw in de top vijf is de Deen Benny Anderson.

Scheidt weet twee plaatsen te winnen en bevindt zich na het tweede voorde windse rak weer vlak achter Rohart. Pepper/ Williams volgen. Murray valt iets terug ten gunste van de Amerikanen Buchan en Buchan.

Rohart weet de positie te verdedigen op Scheidt en sluit winnend af gevolgd door de wereldkampioenen van 2007. Na 2 paaltjes zeilden de leidende Polen een ontgoochelende 44e plaats en zakten terug naar de 8e plaats in het algemeen klassement, waar de top 5 er nu als volgt uitziet:

1. USA 8195 – Maccausland/Murphy: 15 – 4 – 8 + 27p
2. AUS 7836 – Murray/Palfrey: 11 – 11 -5 + 27p
3. ITA 8266 – Negri/Viale: 3 – 3 – 25 + 31p
4. JPN 8144 – Suzuki/Wada: 9 – 15 – 10 + 34p
5. USA 8267 – Mendelblatt/Strube: 2 – 6 – 32 + 40p

36. NED 8277 – Haakman/Zetzema: 45 – 40 – 53 + 138p
48. NED 8263 – Jorissen/Veldhuizen: 64 – 34 – 72 + 170p

Eventsite: www.starworlds2008.com
Foto: Fried Elliott

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: