Race 4 op dag 5 van het Wereldkampioenschap Star te Miami

WK StarNa de rustdag van gisteren, 14 april, staat vandaag racedag 4 op het programma op het WK Star te Miami.

Het is kwart over tien wanneer het startschip de haven verlaat. De thermometer geeft 16 graden aan en er staat een noordenwindje van 10 knopen. Als het startschip het anker laat vallen is de wind vijf knopen aangewakkerd en iets naar het oosten gedraaid.

Wanneer zich 101 boten hebben gemeld besluit het comité de baan wat te verleggen en wordt de start uitgesteld. Daarna wordt er gepoogd te starten, maar al snel wordt de procedure afgebroken en de rattenstaart wordt gehesen. Twintig minuten later wordt dan opnieuw de procedure gestart.
Het veld wordt echter nadat ze zijn gestart door middel van een algemene terugroep teruggehaald.

Het comité besluit nog eens de lijn te verleggen, de wind is inmiddels iets geruimd en de wind is toegenomen tot 24 knopen. Om 12u50 plaatselijke tijd valt dan het startschot. Drie boten worden gediskwalificeerd. De Russen Vokhmintsev/Pinegin, de Amerikanen Proctor/ Semler en helaas een van onze Nederlanders . Jorissen en Veldhuizen waren hier al zo bang voor dat ze in het gedrang over de lijn werden gedrukt. Het is dan toch gebeurd.

Op het moment van het starten is de wind iets afgenomen naar 18 knopen en de wind weer iets gedraaid. Er moet teruggeschakeld worden. Diegenen die dit hebben gedaan doen goede zaken.

Kusznierewicz en Zycki weten de juiste versnelling te vinden en draaien als eerste rond de bovenboei. O'Leary en Milne volgen, achterna gezeten door Pepper/ Williams uit Nieuw Zeeland.
Op de vierde plaats ligt de oudste deelnemer van de spelen van Peking, de 58 jarige John Dane.
O'Connel en Cooke liggen op de 5e plaats.

Op het ruimwindse rak gebeuren nu weinig veranderingen, Kusznierewicz blijft soeverein op de eerste plaats. Pepper en O' Leary wisselen van plaats. Dane behoudt de 4e positie en Rohart is nu opgeklommen naar plaats vijf.

Star vloot op WK te MiamiStar vloot op WK te MiamiBij de tweede bovenboeironding leidt Kusznierewicz nog steeds, terwijl Rohart een plaats of twee opschuift naar de derde plaats, achter Pepper/Williams. Dane is nu de 4e plaats kwijt geraakt aan O' Leary.
Loof (die al wedstrijden zeilt zo lang als menigeen zich kan herinneren) heeft nu plaats 5 ingenomen.

Gedurende de Race heeft Robert Scheidt zich langzaam naar voren weten te werken en met de laatste benedenboei in zicht bevindt hij zich op de vijfde plaats. Kan hij de Pool stoppen?
Pepper/Williams liggen op de tweede plaats gevolgd door Rohart en O' Leary.

Het genie Scheidt blijkt de hoop niet te zijn verloren na de eerste twee dagen. Dat is ook niet nodig gebleken, want de omstandigheden zijn hier dusdanig dat het klassement af en toe flink wordt opgeschud. Kusznierewicz moet aan het eind niet alleen Scheidt voor laten gaan maar ook Pepper Williams.

In totaal finishen 26 boten niet omdat de tijdslimiet niet wordt gehaald. Een teken van de omstandigheden hier.

Aan het eind van race 4 liggen de Italianen Negri en Viale aan kop in het algemeen klassement. Doordat ze heel constant hebben gevaren. Negri en Viale zijn ook getipt als favoriet voor de eindoverwinning.

De voorlopige top 5 (let wel, nog zonder aftrek !) ziet er als volgt uit:
1. ITA-8266: Negri/Viale: 3 – 3 – 25 – 9: 40p
2. POL-8170: Kusznierewicz/Zycki: 1 – 1 – 44 – 3: 49p
3. SWE-8331: Loof/Ekstrom: 27 – 8 – 9 – 5: 49p
4. AUS-7836: Murray/Palfrey: 11 – 11 – 5 – 24: 51p
5. BRA-8255: Scheidt/Prada: 37 – 12 – 2 – 1: 52p

39. NED-8277: Haakman/Zetzema: 45 – 40 – 53 – 45: 183p
70. NED-8263: Jorissen/Veldhuizen: 64 – 34 – 71 – 105: 274p

www.starworlds2008.com
foto's: Fried Elliott

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: