Team Boskalis compleet met Ferdinand van West

F18 Team BoskalisTeam Boskalis is na twee testrondes compleet met de selectie van Ferdinand van West (21, Bloemendaal). Dat betekent dat de technische student dit seizoen zijn 49er skiff inruilt voor de F18 catamaran. De beslissing viel tijdens het F18-klassenevenement op 12 en 13 april 2008 te Muiderzand. Master Andrew MCPherson (AUS) zeilde op zaterdag met Pieter van der Plas (Katwijk) en op zondag met Van West. De condities waren zeer uiteenlopend, maar vormden voor beide zeilers een goede test. Dit jaar zullen vier Boskalis Nacra Infusions met een master/trainee bemanning deelnemen aan het internationale F18-circuit.

Boot nog geen 24u uit de doos

De eerste podiumplaats is binnen, want Sacha Larsen (Den Haag) en Christa van Helden (Utrecht) eindigden dit weekend op de tweede plaats in het sterk bezette veld van 42 boten.
Zaterdag was een heftige dag met een harde zuidwestenwind oplopend tot 30 knopen in de vlagen. De welbekende korte golfslag van het IJsselmeer liet vrijwel iedere deelnemer zwemmen. Veel teams kampten met materiaalschade. Er werden drie races gevaren, maar bij de laatste verschenen slechts zeven F18’s op de startlijn. MCPherson: “Pieter van der Plas deed het goed als bemanning in deze extreme condities en we bleven overeind.” Er kwam wel voortijdig een einde aan de middag om de boot te sparen, aangezien die nog geen 24 uur eerder uit de doos kwam.

Van West maakt indruk

Op zondag hing Van West in de draad bij MCPherson. De wind was drastisch afgenomen, maar nam in de buien flink toe en draaide soms ook behoorlijk. “En het was bitter koud”, aldus MCPherson die net uit het warmere San Francisco kwam. De samenwerking tussen de Australiër en Van West verliep veelbelovend. MCPherson: “Ondanks dat Ferdinand gewend is aan de 49er, kon hij zich toch erg goed over de trampoline bewegen en het teamwork was uitstekend vanaf het begin van de dag. Ferdinand’s gevoel voor de boot en zijn vermogen om zich aan te passen aan de twee rompen waren indrukwekkend.” Van West kreeg daarom de laatste plek in Team Boskalis aangeboden.

Zelfde tactische spelletje als 49er

Hoewel Van West er eigenlijk wel een beetje rekening mee hield, was hij toch blij met de geboden kans: “We hadden een goede klik en de samenwerking was prima. We gaan morgen het programma bespreken, maar Eurocat wordt het eerstvolgende evenement.” Over zijn debuut in de F18-klasse zei Van West: “Ik had niet verwacht dat er zoveel boten zouden meedoen. De wedstrijden zijn leuk, want de F18 is best wendbaar. Daardoor is het tactische spelletje hetzelfde als op de 49er.”

Team Boskalis 4 duo’s

Team Boskalis bestaat nu uit de volgende vier duo’s: Gunnar Larsen met Stefan Dubbeldam, Peter Vink met Marja van Helden, Sacha Larsen met Christa van Helden en Andrew MCPherson met Ferdinand van West. Van 1 tot en met 4 mei verschijnen ze alle vier in het Franse Carnac aan de start van Eurocat. Aan dit evenement neemt de gehele Europese F18-top deel.

Text Diabo
Foto Team Boskalis

Labels

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: