Cookson’s nieuwste supermaxi te water gelaten in Auckland

SpeedboatEr zijn nogal wat nieuwe jachten in aanbouw te Nieuw-Zeeland dezer dagen. Maar het jacht dat het meest opwindend mag worden genoemd, en waar lang heel geheimzinnig werd rond gedaan, ligt vanaf gisteren 15 april in het water. Het gaat hier om de nieuwste supermaxi van om en nabij de 30 meter lang, gebouwd op de werf van Mick Cookson in Auckland. En de nieuwe zeilbolide kreeg de toepasselijke naam van SPEEDBOAT.

Speedboat wordt te water gelatenSpeedboat wordt te water gelatenDe 100 voet lange supermaxi met kantelkiel zou van de tekentafel van Juan Kouyoumdjian komen. Deze tekende ook al de ABN Amro One, de winnaar van de laatste Volvo Ocean Race, en ontwierp ook de tweede generatie Volvo Open 70 jachten, en waarvan nog maar pas in februari de ERICSSON 3 te water werd gelaten. Haar oprichtmoment zou dubbel zo groot zijn als van de bestaande supermaxis Alfa Romeo, Wild Oats en Maximus. In de juiste condities zou ze deze dan ook gewoon naar huis moeten zeilen.

Kiel van SpeedboatKiel van SpeedboatDe Cookson werf werd opgericht in 1974 en heeft zijn basis in Glenfield, North Shore City, in Nieuw Zeeland. Zij zijn specialist in het bouwen van custom hi-tech racing zeiljachten. Enkele van hun eerdere ‘produktjes’ zijn de supermaxi MAXIMUS, die trouwens nog steeds wacht in Australië op een nieuwe kiel sinds hun kielbreuk in de Sydney Hobart Race, en het laatste America’s Cup jacht van Emirates Team New Zealand. Verder heeft de werf de down under heel succesvolle Cookson 50 in productie.

Mast voor SpeedboatMast voor SpeedboatTot op heden is de eigenaar/opdrachtgever van de SPEEDBOAT nog steeds niet gekend. Men weet alleen dat het een Amerikaan zou zijn, een heel rijke Amerikaan. Na het plaatsen van de kiel en de mast in de Viaduct Harbour, wordt er verwacht dat ze de komende weken zal gaan proefvaren in Auckland. Daarna zal ze worden verscheept naar Newport, USA, alwaar ze in de Bermuda Race die in juni wordt gevaren, haar eerste vertoning ten beste zou geven. En tenzij ze in den beruchte driehoek verloren zou varen, wordt al onmiddellijk gevreesd voor het bestaande record in die race.

www.cooksonboats.co.nz
foto’s: Richard Gladwell

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: