Race 5 op het WK Star te Miami: Nederlanders leveren wereldprestatie

Star worlds POL8170Woensdag 16 april is nog een bewogen dag geworden in het WK Star.
Na de slachting van gisteren, waarin veel boten eindigden met schade, staat er weer een dag met stevige wind te wachten. De media hebben ondertussen het Wereldkampioenschap ontdekt en er hangen helicopters in de lucht en er varen overal persboten rond.
Taferelen die je normaal verwacht bij de America's Cup.

De startprocedure begint om twaalf uur plaatselijke tijd vlak nadat in 10 minuten tijd de wind tien graden is gedraaid. Vlak voordat het schot valt wordt de procedure afgebroken en de baan verlegd.
Het lijkt een beetje symptomatisch, al dat baan verleggen. Net als de voorgaande dagen besluit het comité ook maar weer eens de zwarte vlag te voorschijn te halen. Een zwaar middel, want er is nog niet eens gestart. Kusznierewicz klaagt hier ook over, een paar dagen eerder. Hij begrijpt niet waarom er niet gewoon een algemene terugroep wordt gezet wanneer een kwart van de boten te vroeg is.
Er wordt nog een paar keer gepoogd te starten, maar de wind shifts dwingen het comité steeds de baan te veranderen.

Om exact half twee valt dan het defintieve startschot. Zeven boten waren te vroeg.
Makila/Heinonen; Tenke/Bendicsek; O’Connell/Cooke; Krook/Hasselgren; Fritz/Seeberger; Adler, /Seifert en Melleby/Petersen waren te vroeg. Voor de laatsten was het extra zuur, want deze Noorse heren waren in de race voor een plek in Qingdao en zijn al sinds november voor training ter plaatse.

De Nederlandse boot met Sander Jorissen en Erik Veldhuizen heeft een wereldstart en een daverend eerste kruisrak. Ze komen als tweede om de bovenboei aan, maar eigenlijk als eerste, want de boot voor hun is gediskwalificeerd (de brazilianen Adler/Seifert) Ze worden gevolgd door 94 Stars. Onder andere door Percy/Simpson, O’Connell/Cooke (BFD), Bromby/White.

Keuze maken aan de gateKeuze maken aan de gateBoven komen als eerste is een ding, scherp blijven en doorpakken is een ander ding. Gelukkig zijn Jorissen en Veldhuizen heel scherp, ze hebben de baanverandering goed opgemerkt. Percy is nog ietsje scherper en weet de eerste plaats over te nemen. Gelukkig zijn er verder geen veranderingen meer in de volgorde. Jorissen en Veldhuizen houden de tweede plaats vast. Zij worden gevolgd door Arapov/Uljevic die bij de gate voor de bakboord kant kiezen, verder kiest iedereen voor stuurboord.

De wind is nog iets naar rechts gedraaid en de baan is dienovereenkomstig gewijzigd. De keuze voor stuurboord ronden bij de benedenboei is daarmee een goede zet.

De Kroaten die bakboord hebben gerond weten toch heel goed naar voren te komen. Nu naar de tweede plaats. Dane (the third)/ Sperry liggen op de derde plaats. Negri/Viale op de vierde plaats. Sander Jorissen en Erik Veldhuizen liggen nog steeds op een goede 5e plaats.

Dan is er schade, een boot verliest een mast en een boot heeft een andere onbekende reden om te stoppen. Gelukkig is het niet één van de boten op een goede positie. De wind neemt inmiddels toe tot een kleine 6 Beaufort.

MastbreukMastbreukDe tweede benedenboei ronding is voor Percy met Negri daar vlak achter. Dane is naar voren geklommen. Maar we zijn eigenlijk meer geinteresseerd in het wel en wee van onze jongens. Jorissen en Veldhuizen zijn nog iets teruggezakt, maar slechts twee plaatsjes. Dat ziet er goed uit.

In het laatste kruisrak verliest nog een boot de mast. Het duel wordt gewonnen door Percy. Viale wordt tweede en John Dane wordt derde.

Jorissen en Veldhuizen houden hun positie vast en finishen als 7e, een wereldprestatie in de Starklasse, namens de Nederlandse Starklasse van harte proficiat. Onze andere jongens Sjaak Haakman en Wietze Zetzema varen vandaag steady en finishen op een 42e plaats.

De top 5 in het algemeen klassement ziet er nu als volgt uit:
1. POL – 8170: Kusznierewicz/Zycki: 1 – 1 – (44) – 3 – 4: 9p
2. ITA – 8266: Negri/Viale: 3 – 3 – (25) – 9 – 2: 17p
3. BRA – 8255: Scheidt/Prada: (37) – 12 – 2 – 1 – 14: 29p
4. NZL – 8187: Pepper/Williams: 12 – (105/BFD) – 3 – 2 – 15: 32p
5. GER – 8333: Pickel/Borkowski: 5 – (105/BFD) – 6 – 18 – 5: 34p

49. NED – 8277: Haakman/Zetzema: 45 – 40 – (53) – 43 – 42: 170p
52. NED – 8263: Jorissen/Veldhuizen: 64 – 34 – 71 – (105/BFD) – 7: 176p

www.starworlds2008.com
foto’s: Fried Elliott

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: