Rolex Farr 40 WK te Miami, dag 1: Bravissimo Mascalzone Latino!

Mascalzone LatinoMiami Beach, Florida, USA. Woensdag 16 april en dag 1 van het wereldkampioenschap Farr 40 2008. Uitredend wereldkampioen MASCALZONE LATINO nam al onmiddellijk de leiding van de 33-delige vloot.
Met 3 races van de obligatoire 10 gevaren, zijn er nog minstens een dozijn boten die de overall titel kunnen behalen.

Maar dag één was dus voor de Italianen.

Eigenaar Vincenzo Onorato was echter de eerste om de euforie te relativeren: “Er moeten nog veel races gevaren worden en er kan nog van alles gebeuren. Maar wij hebben reeds 2 titels behaald en kunnen ontspannen zeilen en genieten. De anderen staan onder druk.”

Ondanks een late crew wissel, ’s morgens arriveerde tacticus Morgan Larson (USA) om in extremis nog Adrian Stead te vervangen, wiens eerste kindje pas werd geboren, scoorde de Italiaanse Farr 40 een mooie 3 – 12 – 1. Ter ere van Lucas Stead, het pas geboren zoontje van, werd er gevaren met een blauwe streep op het achterschip.

Indrukwekkend spi - schouwspelIndrukwekkend spi - schouwspelEen andere Italiaan Giovanni Maspero bezet ondertussen de tweede plaats met zijn JOE FLY dankzij een paaltje in race 2. Het Amerikaanse GROOVEDERCI van Deneen Demourkas ligt op plaats 3. De Zwitsers op ALINGHI, mét bijna voltallige America’s Cup bemanning moesten genoegen nemen met een voorlopige 5e stek en het team uit Monaco MEAN MACHINE van Peter de Ridder liggen verdienstelijk binnen de top 10, na een zwakke eerste race waarin ze slechts 24e eindigde.

Het voorlopig klassement had er nog enigszins anders kunnen uitzien aan de top. De Grieken op ATALANTI finishten na een zeer goede 5e en 2e plaats, slechts 25e na breuk van de grootzeilval en een scheur in de fok. Winnaar van de pre-worlds eerder deze week, GOOMBAY SMASH van Doug Douglass (USA), hadden zich de eerste dag hoogstwaarschijnlijk anders voorgesteld en finishten slechts 25e.

De eerste racedag startte om 11 uur plaatselijke tijd, met een 18 knopen sterke noordenwind. De linkerzijde van het veld zou de juiste keuze blijken en ook een start aan de pin gaf voordeel. In race 3 trok de wind nog wat aan en werden de golven behoorlijk hoog. Het wereldkampioenschap gaat vandaag donderdag 17 april verder met racedag 2.

Voorlopig klassement na 3 races:
1. Mascalzone (ITA), Vincenzo Onorato, 3-12-1, 16p
2. Joe Fly (ITA), Giovanni Maspero, 9-1-8, 18p
3. Groovederci (USA), Deneen Demourkas, 11-6-5, 22p
4. Calvi Network (ITA), Carlo Alberni, 6-9-12, 27p
5. Alinghi (SUI), Ernesto Bertarelli, 8-14-6, 28p
6. Sled (JPN), Takashi Okura, 2-10-18, 30p
7. Barking Mad (USA), Jim Richardson , 25-5-3, 31p
8. Atalanti (GRE), Stratis Andreadis, 5-2-25, 32p
9. Mean Machine (MON), Peter de Ridder, 24-3-9, 36p
10. Plenty (USA), Alexander Roepers, 21-11-4, 36p

www.farr40worlds.com
Foto’s : Daniel Forster/Kurt Arrigo/Rolex

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: