Team Russia in de Volvo Ocean Race

Op 10 april tijdens de Moscow International Boatshow hebben schipper Andreas Hanakamp en syndicaat president Oleg Zherebstov laten weten dat er nog 5 nieuwe crewmembers het Team Russia zullen vervolledigen voor de Volvo Ocean Race 2008-09.
En maar goed ook, want dual-handed is zo een Volvo Ocean Race echt niet te doen volgens insiders. Team Russia bestaat nu ook uit Guillermo Altadill en Stig Westergaard, die beide benoemd zijn tot watch captains.

Guillermo zeilde op Ericsson tijdens de VOR 2005-06 en Assa Abloy in 2001-02. Hij schipperde Estrella Damm in de recente Barcelona World Race en heeft meer dan 300,000nm rondje wereld zeilen op zijn cv staan.

Stig Westergaard

De ervaren Volvo Ocean Race en America’s Cup zeiler Stig Westergaard zal als watch captain én performance manager zijn kunnen laten zien. Hij is driemaal wereldkampioen Finn en Soling zeiler, match racing coach en heeft nauw samengewerkt met America’s Cup en olympische zeilers.

Wouter Verbraak

Wouter VerbraakWouter VerbraakWouter Verbraak heeft als bagage een Volvo Ocean Race ervaring in 2001-2002, en dat op Djuice Dragons. Verder heeft hij deelgenomen aan de America’s Cup en zeilde hij in de Tour de France à la Voile. En ook in de Admirals Cup, de Sydney-Hobart Race en de Volvo Baltic Race is hij geen onbekende. Tenslotte adviseerde hij verschillende zeilers wat betreft meteorologisch gedoe in wedstrijden zoals de Vendee Globe, Route du Rhum en de Olympische spelen.

Vladimir Kuli Kulinichenko

En ten slotte Vladimir Kuli Kulinichenko welke op Fasizi, de aller eerste Soviet Whitbread (in 89-90) boot vaarde. Kuli werkt of werkte bij Doyle St Petersburg en heeft buiten Whitbread ervaring ook nog een paar duizend mijl Tall Ship en schooner zeilen op zijn naam staan. Hij zal mee gaan als zeilmaker.

Russian Sailing Federation

Andreas Hanakamp verklaart: We hebben een geweldig team bij elkaar met zowel ervaren zeilers als mensen die een goed gevoel voor avontuur hebben. Er zijn nog een aantal plaatsen die ingevuld moeten worden, en daarvoor zijn we de Russian Sailing Federation zeer dankbaar. Zij kwamen af met een lijst van 50 Russische zeilers welke ze geloven dat ze “het” in zich hebben om in een V70 team mee te draaien.

En doe er nog maar eens 50 bij…

Nog eens 50 zeilers uit Rusland hebben zich aangemeld om mee te kunnen zeilen op de boot. Alle aanbevolen zeilers zijn uitgenodigd op de trials op onze V60 Venom. 5 Russische zeilers vergezelden ons vorige week zeilende van Cadiz naar Mallorca en Uri Firsov (ervaren Olympisch en offshore zeiler) werd uitgenodigd naar de volgende ronde, welke op de nieuwe Volvo 70 zal plaats vinden.

Russische media mensen Leonid Dubeykovskiy en Sergey Bogdanov werden ook voorgesteld die de V70 media-kooien zullen warm houden tijdens sommige etappes.

Eerst China dan Team Russia

Zilver medaille winnaar Rodion Luka, vol enthousiasme over zijn rol als stuurman bij Team Russia: ” Voor mij is het net een droom die uitkomt, zeilen in de Volvo Ocean Race! Oleg en Andreas zijn zeer begripvol wat betreft mijn Olympische campagne. Ik zal alle teambuilding sessies mee doen en mee varen met Team Russia wanneer ik maar kan, tot ik naar China ga. Wanneer de spelen over zijn, zal ik één en al beschikbaar zijn voor de Volvo campagne.”

De nieuwe look bekend gemaakt.

Volvo 70Volvo 70Zherebstov liet eveneens zien hoe de design er zal gaan uitzien wanneer zij (de boot) volgende maand de werf in Lymington, Green Marine, verlaat.

De strakke vloeiende lijnen zijn naar het schijnt gebaseerd op invloeden uit de Russische architectuur.

De kansen van Team Russia?

Oleg Zherebstov wist hierover het volgende te vertellen: ”De Volvo Ocean Race is een extreem sport avontuur en alles spelt zich af op het water (slimme kerels die Russen…) en Andreas wist me als ex Olympisch zeiler te zeggen dat je de concurrentie niet mag onderschatten, maar zij zullen ons ook niet moeten onderschatten!

”Er zijn vele zaken die Team Russia en de andere teams kunnen beïnvloeden op het water en dan denk ik aan het design van de boot, anticiperen op weerpatronen, tactische zetten, boot handeling en race skills. We hebben een zeer goede boot en een zeer goed team en we zijn allen gefocust op het zelfde doel. Dus durf ik te zeggen dat wij een goede kans maken competitief te zijn in deze race.

Zherebstov vervolgd: ”We hebben steeds getracht met een sterk team naar voor te komen, inclusief een top yacht designer (Humphreys Yacht Design, maakte oa Ellen McArthur’s Kingfisher), we gebruiken de kennis van Green Marine en we hebben Tim Dean als project manager (Tim Dean heeft by the way een site met voorbij flashende foto’s waar je duizelig van wordt). Deze partners samen met Andreas en Michael Woods geven ons een stevige harde kern die verder uitgebouwd wordt door de crew die we hier bekend maakten.

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: