Laatste dag Star wereldkampioenschap, race 6: Polen halen goud

Star wereldkampioenen 2008Gisteren 17 april werd race 6 en dus de laatste race van het Star WK 2008 gevaren te Miami. Voor vier landen een beslissende dag. Vandaag konden zij kwalificeren voor de Olympische Spelen. Voor Mattheus Kusznierewicz zou het zijn eerste wereldkampioenschap in de Star klasse kunnen zijn. Gezien de vele verschuivingen in het klassement door zwarte vlaggen en materiaal schade eerder in het kampioenschap, waren ook Kusznierewicz en fokkemaat Zycki nog niet helemaal zeker van winst...

Aan de weersomstandigheden ligt het vandaag in elk geval niet. Er staat 4 knopen wind of een kleine 2 Bft, welke nog iets zou toenemen tot 10 knopen, 3 Bft. Het comité stelt een kleine tien minuten uit en begint daarna aan de startprocedure. Om twintig over twaalf klinkt het startschot. Te veel boten zijn over de lijn, waardoor er een general recall is. Het laat zich raden dat het comité weer een zwarte vlag gaat zetten. En inderdaad, dit is het geval.

Toch weer zwarte vlaggen alom

De bronzen medaillistenDe bronzen medaillistenAls Kusznierewicz te vroeg start, dan is het over met zijn titelaspiraties. Zover komt het echter niet. Met de Olympische aspiraties van Peter Bromby is het echter wel over, zijn tweede zwarte vlag dit evenement. Ook de Russen Vokhmintsev/Pinegin liepen eerder tegen een zwarte vlag op. Verder zijn Babel/Hawk, Filter/Wagner, Burgess/Clay, Chimeno/Hasbun en Chinca/Ciano de klos.

Kusznierewicz en Viale hebben beide een geweldige start bij het startschip. Dit resulteert echter niet in een superieur kruisrak. Conservatief varen en verdedigen is immers het credo.
Bij de bovenboei komen zij dan ook niet als eerste aan. Haakman en Zetzema kennen een goed eerste kruisrak en komen als vijftiende rond de boei, chapeau. Buchan en Buchan komen als eerste rond de boei gevolgd door Mendelblatt/Strube, Pepper/Williams, Pickel/Borkowski en .... huh.. een Chinese boot. Li en Wang hebben het gaspedaal gevonden.

Favorieten houden elkaar in het oog

De zilver medaillistenDe zilver medaillistenHet voor de windse rak doet de favorieten weer verder naar voren komen. Marazzi/De Maria liggen nu op plaats één, met in hun zog Scheidt. O'Leary en Milne zijn ook weer aparte klasse en liggen op stek drie.
Kuznierewicz en Negri zijn nu weer naar voren gekomen. Tijdens het kruisrak hebben ze elkaar in de gaten gehouden, maar in het voorde windse rak is verdedigen moeilijk. Dus moet je naar voren varen om elkaar in de gaten te kunnen houden.

In het tweede kruisrak zetten de twee rivalen hun opmars voort. Vlak achter Bromby, die zijn nummer niet op het bord heeft gezien nadat hij afgevlagd werd, en dus nog volop in zijn kansen geloofd. Wat zal hij later balen bij terugkomst. Aan de leiding liggen de Ieren, gevolgd door Merriman/Sharp. Scheidt is drie en Marazzi vier.

Het tweede voor de windse kruisrak geeft niet zo heel veel veranderingen. O'Leary zeilt nog steeds op kop, Marazzi ligt op twee en Scheidt op drie. Merriman vaart op vier en Kusznierewicz op vijf. Bromby vaart ook nog (voorlopig) vrolijk mee. Negri volgt.

Het laatste kruisrak naar de Finish . O'Leary wint de pot, Marazzi twee, Merriman drie. Scheidt vier en de Pool kan feestvieren want hij is voor het eerst wereldkampioen. O en mocht je hem tegenkomen, geef hem dan geen hand, want het is de krachtigste handdruk die je ooit zult krijgen, maar lach vriendelijk tegen hem, dat waardeert hij ook.

De volgende landen hebben zich gekwalificeerd en kunnen ook gaan feestvieren
Oostenrijk, Kroatie, Ierland en Zwitserland.

De voorlopige einduitslag (104 deelnemers):

1. POL-8170: Kusznierewicz/Zycki: 1 – 1 – (44) – 3 – 4 – 5: 14p
2. ITA – 8266: Negri/Viale: 3 – 3 – (25) – 9 – 2 – 6: 23p
3. BRA-8255: Scheidt/Prada: (37) – 12 – 2 – 1 – 14 – 4: 33p
4. SUI-8296: Marazzi/De Maria: 6 – 14 – (47) – 10 – 8 – 2: 40p
5. GER-8333: Pickel/Borkowski: 5 – (105/BFD) – 6 – 18 – 5 – 11: 45p

44. NED-8277: Haakman/Zetzema: 45 – 40 – (53) – 43 – 42 – 37: 207p
53. NED-8263: Jorissen/Veldhuizen: 64 – 34 – 71 – (105/BFD) – 7 – 43: 219p

www.starworlds2008.com
foto’s: Fried Elliott

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: