Delta Lloyd Kernploeg in Semaine Olympique te Hyères

logo SOF HyèresVan 20 tot 25 april wordt in de baai van Hyeres de 40ste editie van deze Olympische voorbereidingsweek gezeild. Alle Nederlandse zeilers die zeker zijn van deelname aan de Olympische Spelen in China zijn hier aanwezig. Daarnaast verschijnen ook andere Nederlandse zeilers aan de start. Voor de windsurfers bijvoorbeeld is dit toernooi aangewezen als een evenement dat meetelt in de nationale selectie voor de Olympische Spelen.

Deze nationale selectie is alleen relevant indien meerdere zeilers per klasse een volledige nominatie weten te realiseren. Ook voor zeilers in de laser klasse is er een kans zich te nomineren.

Bronzen medaille winnaar in de 2.4 klasse van de Olympische Spelen 2004, Thierry Schmitter, verschijnt in Hyeres aan de start in deze klasse voor Paralympische zeilers.

Delta Loyd Kernploeg

Bij de vrouwen in de 470 klasse hebben Lobke Berkhout en Marcelien de Koning zich als team al gekwalificeerd voor de Olympische Spelen van dit jaar. De drievoudig wereldkampioenen wonnen vorige maand de Sofia Cup in het Spaanse Mallorca.

Sven en Kalle Coster, die samen in de 470 klasse bij de mannen uitkomen, zijn ook al zeker van een ticket naar China. Ze wonnen vorige week de Spring Cup en waren derde op de Sofia Cup een maand geleden.

Pieter-Jan Postma is in de Finn klasse gekwalificeerd voor de Olympische Spelen. Op het WK Finn 2008 in Melbourne greep Postma, door een valse start in de Medal race, net naast het eremetaal. Een maand geleden tijdens de Sofia Cup in Spanje werd Postma zesde. In het Zuid Franse Hyeres wist Postma nog nooit op het podium te eindigen maar is gebrand om dat in dit Olympische jaar wel voor elkaar te krijgen.

De acht Nederlandse Yngling zeilsters zijn weer van de partij en daarmee is de Delta Lloyd Kernploeg compleet in Frankrijk. Begin deze maand deden de Nederlandse Yngling dames weer van zich spreken tijdens het Europees Kampioenschap in Spanje. Met een derde en een vierde plaats mengen ze zich weer in bij de besten van de wereld.

Coach Maurice Paardenkooper heeft de volgende indeling van de drie Nederlandse kernploegboten afgegeven voor de Franse zeilweek:
- Marjon Kooistra, Brechtje van der Werf en Merel Witteveen
- Mandy Mulder, Annemieke Bes en Marije Kampen
- Renee Groeneveld, Marije Faber en Floortje Hendriksen

Kooistra is assistent coach en valt in als stuurvrouw. Paardenkooper zal in overleg met het Watersportbond en de topsport commissie beslissen welke drie zeilsters uit het team van acht naar China gaan om Nederland te vertegenwoordigen.

Team Zwitserleven

Mitch Booth en Pim Nieuwenhuizen werden zesde op de recent gezeilde Wereldkampioenschappen in de Tornadoklasse. Daarmee toonden de catamaranzeilers vormbehoud aan. Vorig jaar werd dit duo nog derde op de wereldkampioenschappen in deze klasse. Met deze resultaten is dit team zeker van deelname aan de Olympische Spelen.

Overige Nederlandse zeilers

Bij het windsurfen in de RS:X klasse maken Casper Bouman en Dorian van Rijselberge beide afzonderlijk nog een kans om een ticket voor China te veroveren. Bouman, die nog wereldkampioen werd in 2006, maakt sinds februari 2008 geen deel meer uit van de Delta Lloyd Kernploeg.

Nederland is als land al gekwalificeerd in deze klasse, maar beide windsurfers zijn nog niet genomineerd. Dat kan nog op vier momenten: Semaine Olympique Hyeres in april, het EK in Brest in mei, Delta Lloyd Regatta te Medemblik in mei en tijdens de Kieler Woche in juni.

Indien beide surfers in staat zijn een nominatie te realiseren is de Sofia Cup aangewezen als een van de twee nationale selectie-evenementen.

Laser

In de Laserklasse maakt Rutger van Schaardenburg de meeste kans zich voor China te kwalificeren met reeds een halve nominatie op zak. In de Laser Radiaal (alleen voor vrouwen) heeft Gea Jutjens de beste papieren op het moment. Zij is echter geblesseerd en zal niet starten in Hyeres. Andere kanshebber is Marit Bouwmeester die wel aan de start zal verschijnen. De laser zeilers kunnen deze week een nominatie verdienen. Dat kan verder tijdens de Delta Lloyd Regatta in Medemblik, Kieler Woche in Duitsland en het EK in Nieuwpoort België in juli.

Paralympisch zeilen

Thierry Schmitter won de bronzen medaille voor Nederland op de Paralympische Spelen van Athene in 2004. Schmitter heeft nu nog maar een doel, goud in China. In 2006 won de Hagenaar deze Franse zeilweek in de 2.4 klasse en is een van de favorieten voor de eindoverwinning in deze klasse.

Website evenement: http://sof.ffvoile.net/

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: